Читај ми!

Путин и Асад у четири ока о терористичким групама

Руски председник Владимир Путин и председник Сирије Башар ел Асад састали су се синоћ у Москви, саопштио је портпарол Кремља Дмитриј Песков. Tеме су биле борба против терористичких група и наставак руских ваздушних удара у Сирији.

"Председник Сиријске Арапске Републике Башар ел Асад синоћ је стигао у Москву у радну посету", рекао је Песков, преноси Танјуг.

Портпарол Кремља додао је да су Путин и Асад разговарали у четири ока, а да су теме биле борба против "терористичких група и наставак руских ваздушних удара у Сирији".

Састанку су се, како је рекао, касније придружили други највиши руски званичници.

Песков је рекао да је Асад обавестио руског лидера о ситуацији у Сирији и плановима режимских снага.

"Разговор је трајао прилично дуго, а питања о којима се разговарало су разјашњена", рекао је Песков новинарима у Москви.

Русија је 20. септембра покренула кампању ваздушних удара у Сирији, чија су мета положаји џихадиста Исламске државе.

Иначе, Асаду је то прво путовање у иностранство од 2011. године.

Ројтерс преноси да је Асад синоћ допутовао у изненаду посету Москви како би захвалио Путину што је покренуо ваздушне ударе на исламистичке милитантне активисте у Сирији и тиме спречио "још трагичнији сценарио".

"Пре свега сам желео да изразим огромну захвалност целом руководству Руске Федерације за помоћ коју пружају Сирији", рекао је Асад Путину, према транскрипту који је објавио Кремљ.

"Да није било ваших акција и одлука, тероризам који се шири регионом захватио би много већу област и још би се више раширио", истакао је сиријски лидер.

Асад је указао да цео сиријски народ жели да учествује у одлучивању о будућности државе, а не само владајућа елита, и нагласио да је тероризам истинска препрека за политичко решење у тој земљи.

Путин је поздравио отпор који сиријски народ "скоро сам" пружа милитантним активистима, приметивши да је сиријска војска постигла озбиљан успех на бојном пољу у последње време.

Руски председник је, такође, истакао да је Русија спремна да допринесе не само борби против тероризма у Сирији, већ и политичком решавању тамошњег сукоба, у блиском контакту са другим светским силама и уз учешће свих политичких снага, верских и етничких група.

Притом је нагласио да "сиријски народ свакако мора да има последњу реч", наводи Тас.

Руски председник захвалио је Асаду што је прихватио позив да посети Москву, упркос драматичној ситуацији у Сирији, наводи Ројтерс позивајући се на транскрипт објављен на сајту Кремља, који није прецизирао да ли је сиријски председник и даље у Москви или се вратио у Сирију.

"Донели смо одлуку у складу са вашим захтевом и пружамо ефикасну помоћ сиријском народу у борби против међународног тероризма, који је покренуо истински рат против Сирије", рекао је Путин.

Асад је, у разговору са Путином, изразио наду у победу над тероризмом у Сирији, као и у наставак сарадње са Русијом како би се земља опоравила у економском и политичком смислу и како би се обезбедио миран живот свима.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару