Читај ми!

Будући премијер Канаде предодређен за лидера

Лидер Либералне партије Канаде Џастин Трудо после убедљиве победе на парламентарним изборима имаће прилику да обнови политичко наслеђе свог оца, покојног премијера Пјера Трудоа.

Либерална атмосфера коју је у Канади учврстио Пјер Трудо била је под притиском последњих десет година конзервативном политиком премијера Стивена Харпера, преноси Бета.

Џастин Трудо (43), бивши наставник у средњој школи, избацивач у ноћном клубу и инструктор сноуборда, ипак је на неки начин предодређен за лидера Канаде.

Пре 40-ак година, један од најмоћнијих људи на планети, председник САД Ричард Никсон, предвидео је будућност младог Џастина.

"Вечерас ћемо прекинути формалности. Желео бих да наздравим будућем премијеру Канаде – Џастину Пјеру Трудоу", рекао је Никсон 1972. на званичној државној вечери коју је у Отави организовао тадашњи премијер, а отац садашњег, Пјер Трудо.

Џастин Трудо, који је тада имао тек четири месеца, рођен је у време "трудоманије", еуфорије после доласка на власт 1968. Пјера Трудоа, који је поређен са америчким председником Џоном Кенедијем.

Као и његовог оца, и Џастина пореде с једним америчким председником – Бараком Обамом.

"Желите владу са визијом и програмом за ову земљу који је позитиван, амбициозан и испуњен надом. Па, моји пријатељи, вечерас вам обећавам да ћу водити такву владу, да ћу бити такав премијер", рекао је Трудо присталицама у Монтреалу.

Професор политичких наука са Универзитета Торонто Нелсон Вајсмен рекао је да Трудо доноси сличну врсту узбуђења као Обама. Он наводи да као и у случају америчког председника, "многи људи улажу наду у Џастина".

Либерално наслеђе Пјера Трудоа је настојао да поништи Стивен Харпер, који је за десет година на власти смањио порезе и повукао Канаду из споразума о климатским променама.

Млађи Трудо сада жели да врати Канаду на очев курс, обећавајући да ће повећати порезе богатима и ући у дефицит три године како би повећао потрошњу владе и оснажио привреду.

Џастин Трудо се по својој појави доста разликује од оца.

Док је старији Трудо излазио са филмским звездама попут Барбре Страјсенд, оженио се, добио децу и развео док је био премијер од 1968. до 1984. године, млађи је водио повученији живот.

Предавао је у средњој школи, радио као избацивач у ноћном клубу и сноуборд инструктор, а на националну позорницу је изашао када да је одржао говор на очевој сахрани 2000.

Његов позив да се зацементира очева визија Канаде као уједињене и мултикултурне земље изазвеле су сузе.

"То је сада на нама, свима нама", рекао је тада Џастин Трудо.

Било је потребно осам година да се Трудо кандидује за неки положај – 2008. је освојио место у парламенту.

Либерали, обузети међусобним сукобима и са слабим вођама, 2011. су доживели најгори пораз завршивши на трећем месту иза и Нове демократске партије левог центра.

У кампањи је оптуживан да је неискусан, али је успео да наметне жељу за променом и свој дечачки имиџ представио као пријемчивост како би отклонио привилеговано порекло.

Поред његовог оца Пјера, и мајка Маргарет, позната као Меги, привлачила је пажњу таблоида.

Са 22 године се удала за 51-годишњег премијера, а убрзо је стекла репутацију излазећи на журке са "Ролингстонсима" или изласцима у чувеној њујоршкој дискотеци "Студио 54".

Либерална партија од 338 места у парламенту на јучерашњим изборима освојила је 184 мандата, скоро двоструко више од досад владајућих конзервативаца и скоро шест пута више него што је освојила 2011.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару