Читај ми!

Поново каменице и сузавац на граници с Газом

Један Палестинац је погинуо, а тројица су рањена у сукобима с израелским снагама дуж границе с Појасом Газе, саопштио је палестински здравствени званичник Ашраф ел Кидра. Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху оптужио је палестинског председника Махмуда Абаса да "потпирује пламенове" насиља.

Палестински извори су такође рекли да су израелски војници користили бојеве метке источно од избегличког логора Бурејџ, навели су израелски медији, преноси Бета.

Палестинци у Гази су више пута бацали каменице на војнике и палили аутомобилске гуме, а војници су их растеривали сузавцем и понекад бојевом муницијом у последњих неколико недеља, када се насиље тамо проширило из Јерусалима преко Западне обале и Израела.

Израелска војска је рекла да су војници "идентификовали терористе који су се спремали да нападну снаге", да је пуцано "према снајперима" и да су погоци потврђени.

Наведено је да су данашњи нападачи из исте групе која је и раније пуцала на снаге крај границе.

У међувремену, израелски премијер Бенјамин Нетанјаху оптужио је палестинског председника Махмуда Абаса да "потпирује пламенове" најновијег насиља.

Нетанјаху је на конференцији за новинаре са генералним секретаром УН Бан Кимуном у Јерусалиму окривио Абаса за хушкање на насиље.

"Председник Абас није осудио ниједан од 30 терористичких напада на Израелце током протеклог месеца и он наставља да велича терористе као хероје", рекао је Нетанјаху, како преноси Асошијетед прес.

Генерални секретар УН Бан Кимун упозорио је у Јерусалиму на "опасну ескалацију" и апеловао на Израелце и Палестинце да брзо поврате затишје након насиља које траје већ месец дана и не показује знаке смиривања.

"Моја посета одражава осећање глобалног аларма због опасне ескалације насиља између Израелаца и Палестинаца. Ако не делујемо брзо, динамика на терену ће се само погоршати", рекао је Бан новинарима након састанка с израелским председником Рувеном Ривлином, преноси Танјуг.

Насиље у коме је убијено 10 Израелаца и више од 40 Палестинаца, подстакло је бојазан да ће прерасти у нови палестински устанак, интифаду, против израелске окупације.

"Није исувише касно да се избегне шира криза", рекао је Бан у изненадној посети региону, апелујући да се обнове мировни напори. Преговори између два народа доживели су крах још у априлу прошле године.

"На састанцима ћу апеловати да учине заједнички напор да ограниче инциденте на обе стране. Не смемо допустити екстремистима ни на једној страни, ни онима који верују да је насиље одговор, да даље подгревају сукоб", рекао је Бан, како преноси АФП, додавши да "изван непосредних тензија, оно што недостаје јесте одлучност да се обнови политички хоризонт за преговоре и политички процес који даје стварне резултате и мир".

"Зарад будућности наше деце морамо се вратити, побећи од тог опасног понора, чувати дводржавно решење и водити људе назад на пут ка миру", истакао је шеф УН.

Бан ће се са палестинским председником Махмудом Абасом састати сутра ујутру.

Насиље је изазвало међународну бригу и Нетанјахуу и Абасу предстоје састанци са државним секретаром САД Џоном Керијем. Нетанјаху ће се с њим састати ове недеље у Немачкој, а Абас за викенд негде на Блиском истоку.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару