Читај ми!

Оружани напади на Западној обали, ухапшен званичник Хамаса

Педесетогодишњи Израелац из јеврејског насеља Кирјат Арба на Западној обали погинуо је након што су каменице бачене на његов аутомобил крај Хеброна. Претходно је у нередима рањен израелски официр. Насиље не јењава. Вођа Хамаса ухапшен због хушкања на најновије насиље.

Израелац је најпре зауставио возило са стране пута и изашао, а потом је прегажен. Возач који га је прегазио је побегао, јављају израелски медији, преноси Танјуг.

Тиме се број Израелаца убијених за поретклих месец дана у палестинским нападима, махом ножем, попео на 10.

У ранијем инциденту данас крај Хеброна, погинуо је палестински нападач, који је лакше ранио ножем израелског војног официра за време нереда у том подручју.

Војник је задобио само лакше повреде, наводи Асошијетед прес. Напад се догодио после више од 24 сата затишја у насиљу које је било скоро свакодневно.

Претходно су израелске безбедносне снаге ухапсиле највишег званичника исламистичког Хамаса на Западној обали Хасана Јусефа, кога Израел оптужује за хушкање на најновије насиље.

Војска је прецизирала да је Јусеф, највиши званичник ухапшен у таласу хапшења које траје већ месец дана. Такође је наведено да је Јусеф "активно подстицао и хушкао на тероризам", охрабрујући нападе на Израелце.

Војни портпарол Петер Лернер је рекао да "лидери Хамаса не могу очекивати да пропагирају насиље и терор из удобности својих дневних соба и проповедаоница својих џамија", пренео је Асошијетед прес.

Јусеф је један од оснивача Хамаса, чији је син Мосаб касније шпијунирао за Израел од 1997. до 2007. године.

За протеклих месец дана, десет Израелаца је убијено у палестинским нападима, углавном ножем. У исто време од израелске ватре погинуо је 41 Палестинац, укључујући 20 оних које је Израел означио као нападаче.

Остали су убијени у сукобима с израелским безбедносним снагама.

У недељу је умро један емигрант из Еритреје након што је на њега пуцао израелски чувар, а потом су га истукли пролазници погрешно мислећи да је палестински нападач

Срушена кућа палестинског убице

У међувремену, израелска армија је јутрос срушила кућу Палестинца, који је убио једну Израелку прошле године.

Саопштено је да је срушена кућа Махера Хашламуна у Хеброну. Он је прошле године налетео аутомобилом на 25-годишњу Далиу Лемкус на Западној обали и убо је ножем неколико пута. Потом је убијен.

Његова удовица рекла је за палестински радио да су их војници најпре евакуисали из троспратне зграде, а потом уништили стан на трећем спрату где је породица живела.

Израелски војни портпарол Петер Лернер је рекао да рушење шаље јасну поруку да постоји "лична цена која се плаћа за умешаност у терор," пренео је Асошијетед прес.

Рушења кућа је једна од мера које је Израел недавно предузео да се супротстави таласу палестинских напада.

У покушају да допринесе окончању таласа насиља у Израелу и на палестинским територијама, које траје већ месец дана, генерални секретар УН Бан Кимун долази у изненадну посету Израелу и Палестини.

Бан ће стићи касније данас и састаће се и с израелским и палестинским лидерима, рекао је шеф палестинске дипломатије Ријад Малки за палестински радио.

Уочи посете, Бан је објавио видео-поруку позивајући на затишје на обе стране.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару