Читај ми!

У руском ваздушном нападу у Сирији 45 мртвих

Најмање 45 људи је погинуло у таласу ваздушних удара руских снага на северу сиријске провинције Латакијe, где се налази упориште побуњеника, саопштила је Сиријска опсерваторија за људска права. Москва саопштила да су у протекла 24 часа руски авиони погодили 60 циљева исламиста.

У саопштењу те организације са седиштем у Лондону наводи се да је међу убијенима један командант побуњеника, као и више цивила, чланова породица побуњеничких бораца, пренела је агенција АФП.

Директор Опсерваторије Рами Абдулрахман навео је да је командант побуњеника био начелник штаба групе Прва обалска дивизија, која делује у склопу побуњеничке "Слободне сиријске војске", преноси Танјуг.

У нападима је повређено више десетина људи, а очекује се да ће број погинулих расти зато што један број повређених има тешке повреде, опасне по живот, рекао је Абдулрахман.

Провинција Латакија, у којој се налази родно село председника Сирије Башара ел Асада, упориште је сиријског режима, али део територије држе опозиционе снаге, укључујући исламистичке борце.

Латакија је кључна мета руских ваздушних напада откад је званична Москва 20. септембра покренула кампању удара у Сирији.

Од почетка руских ваздушних напада у Сирији погинуло је 370 људи, углавном побуњеника, саопштила је Сиријска опсерваторија за људска права.

Директор Опсерваторије Рами Абдулрахман рекао је да је од 370 погинулих, трећина цивила.

Тачније, погинула су 243 побуњеника, међу којима 52 борца Исламске државе и 127 цивила. Међу цивилним жртвама је било 36 деце и 34 жене.

Москва: Погођено 60 циљева исламиста

У међувремену, руско министарство одбране саопштило је да су руски авиони у Сирији извели су у протекла 24 сата 55 летова и погодили 60 мета исламских екстремиста.

Министарство је навело да су погођени циљеви Исламске државе и Нусра фронта у провинцијама Хама, Латакија, Дамаск, Алепо, Идлиб и Деир ел Зор, јавила је агенција РИА Новости, а пренео Ројтерс.

Руски авиони "Су-24" и "Су-34" уништили су командни пункт терориста ИС у провинцији Идлиб и малу фабрику за производњу ракета у провинцији Деир ел Зор, изјавио је портпарол руског министарства одбране генерал мајор Игор Конашенков.

"Близу насељеног подручја Кастун, у провинцији Идлиб, велика база екстремиста са командним пунктом и скривеним складиштем оружја је уништена. Објекат је у потпуности уништен пошто је авион 'Су-24' испустио високо експлозивну бомбу", рекао је Конашенков, навео је Тас.

Осим тога, руски авиони уништили су малу фабрику за производњу експлозивних направа и ракета близу Хатле у провинцији Деир ел Зор, додао је портпарол руског министарства.

Око 35.000 људи напустило куће од почетка офанзиве у Алепу

Од када је прошле недеље почела офанзива владиних снага, око 35.000 Сиријаца напустило је своје куће у Алепу, на северу земље, саопштила је агенција УН за координацију хуманитарних послова.

Портпаролка агенције Ванеса Хагинин је навела да су ти људи расељени из Хадера и Зербаха на југозападној периферији града Алепа, после офанзиве владиних снага.

Према њеним речима, многи од расељених живе са својим породицама у неформалним насељима, даље на западу провинције и хитно су им потребни храна и основне кућне потрепштине.

Време постаје све хладније, нарочито преко ноћи и агенција је веома забринута за њих.

Нова офанзива владиних снага је почела на југу Алепа 17. октобра, подржавана руским бомбардовањем.

Они се боре да преузму градове и села у близини стратешког ауто-пута Алеп–Дамаск.

Више од 250.000 људи је убијено од када је почео грађански рат у Сирији, после антивладиних протеста 2011. године, преноси АП.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару