Читај ми!

Пентагон: Грешком проваљено у болницу "Лекара без граница"

Америчка војска признала је да је оклопно возило са војницима намерно пролетело кроз затворену капију комплекса који воде "Лекари без граница" у северном Авганистану, где су 22 особе убијене две недеље раније у америчком ваздушном нападу, преноси АП.

Портпарол Пентагона, морнарички капетан Џеф Дејвис, рекао је да је оклопно возило у коме су били амерички војници пролетело кроз капију касно у четвртак да би ушло у комплекс, погрешно верујући да у њему више није било особља хуманитарне организације "Лекари без граница" (МСФ), наводи Бета.

Дејвис је рекао да је посета била да би се проценила штета нанета згради у бомбардовању 3. октобра. Посета је била у оквиру процеса утврдјивања да ли треба платити одштету, рекао је Дејвис.

Према његовим речима, возило је пролетело кроз капију и да није требало то да уради, већ да је требало да се координише долазак унапред, као да ће осигурати да се капија поправи.

Рекао је да је особље "Лекара без граница" било присутно у комплексу и да "разумљиво нису били срећни што смо провалили унутра".

Он је објаснио да је приликом претходне посете том комплексу било активних борби у тој области, гранатирања и пуцања и због тога овог пута из безбедносних разлога нису стали да отворе капију, верујући да унутра нема особља из групе "Лекара без граница".

Инцидент је прекршио споразуме са истражитељима да ће "Лекарима без граница" бити унапред најављене такве посете. "Њихова ненајављена и насилни долазак оштетио је имовину, уништио потенцијалне доказе и изазвао стрес и страх", навела је ова невладина организација у саопштењу прошле недеље.

Дејвис је рекао да се очекује да ће тим који процењује ситуацију са жртвама напада од 3. октобра објавити извештај у Кабулу до средине ове недеље.

Дејвис је нагласио да се они баве само уско питањем да ли је било цивилних жртава и ако их је било да ли су они последица америчког ваздушног удара. Неће се бавити, како је рекао, тиме ко је крив за напад на болницу, за који је америчка војска навела да је направљен грешком.

Такви детаљи биће утврђени у одвојеној детаљнијој истрази, а прелиминарни резултати би могли да буду објављени за две недеље, навео је Дејвис.

У нападу на болницу у граду Кундузу, на северу Авганистана, убијено је 10 пацијената и 12 запослених у "Лекарима без граница". Још двоје чланова њиховог особља се сада верује да су погинули, навела је та група.

Председник САД Барак Обама извинио се због напада који се догодио док су авганистанске снаге бориле против талибанских побуњеника.

Талибани су заузели Кундуз 28. септембра и кратко држали град док их нису потиснуле авганистанске снаге уз помоћ ваздушне подршке САД.

Дејвис је рекао да је град великим делом поново под контролом авганистанске владе.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару