Обама: Русија и Иран подржавају нелегитимни режим у Сирији

Председник САД Барак Обама изјавио је да и даље постоје разлике у приступу Вашингтона и Москве принципима и стратегији решавања конфликта у Сирији, као и да Русија и Иран подржавају нелегитимни режим председника Башара ел Асада у Сирији.

Према речима америчког председника, Иран "ради више од онога што је радио последњих пет година, као и Русија", преноси Танјуг.

"Њихов приоритет од почетка је био - једноставно ћемо слати оружје и новац Асаду и он ће моћи да осујети противнике, а када то није функционисало, они су усмерили Хезболах да оде и подупре га и послали су неке сопствене војне саветнике и ни то није функционисало", казао је Обама.

"Сада су ушли Руси, а Иран ће послати још људи, али ни то неће успети јер покушавају да подрже режим који у очима огромне већине сиријског народа није легитиман", рекао је Обама на заједничкој прес конференцији са јужнокорејском председницом Парк Геун-хје, пренео је АФП.

"Њихова основна теорија о решењу за Сирију није функционисала и неће функционисати", казао је Обама.

Према његовим речима, између Русије и САД "за сада је постигнуто разумевање само о снижавању конфликтног потенцијала", пренео је ТАС.

"Једино разумевање које је постигнуто јесто о томе како да снизимо конфликтни потенцијал у случају да се наши и њихови авиони нађу на једном месту у ваздуху над Сиријом", казао је Обама.

Према речима председника САД, руски председник Владимир "Путин сматра да ако и даље буде радио исто што је радио поседњих пет година, односно подржавао Асадов режим, проблем ће бити решен".

САД сматрају да је грађански рат у Сирији магнет за екстремисте који може да нестане само достизањем политичког решења које ће резултирати једном легитимном и репрезентативном владом, казао је шеф Беле куће.

Обама је рекао да на тај начин "разумевање о стратетији нема".

"Међутим, надам се да ће наставком дијалога и када Русија схвати да бомбардовање није пут за мир у Сирији, бити достигнут напредак", казао је Обама, а преноси руска агенција.

АФП наводи да је Обамина изјава дата у тренутку када Русија спроводи ваздушну операцију "подршке Асаду" и "амерички званичници тврде да чак 2.000 Иранаца и снага које Иранци подржавају, помажу режимској војсци у офанзиви у близини Алепа".

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару