Бивšши талац ИД: Џихади Џžон је бизарни садиста

Дански фотограф Данијел Рај (26), који је више од годину дана провео у заробљеништву Исламске државе, описао је бруталног џелата екстремистичке организације познатог под надимком Џихади Џон као бизарног садисту који га је приморавао да са њим плеше танго, а онда му претио да ће му ишчупати нос.

У интервјуу данској телевизији ДР, Рај наводи да је један од људи чији је талац био заправо особа у црном са капуљачом на глави која говори на видео снимцима погубљења које ИД објављује на интернету, а којој су британски таблоиди наденули надимак "Џихади Џон", преноси Танјуг.

"Само би ме зграбио и морао сам да са њим играм танго... Глава ми је висила и бојао сам се да ће ме претући. Водао ме је тако по затвору, а онда би ме одједном само бацио на под, па ме шутирао и ударао. На крају ми је претио да ће ми ишчупати нос клештима и сличним предметима", присећа се Рај данас, преноси Си-Ен-Ен.

Рај је био талац у Сирији од маја 2013. до јуна 2014. године, понекад се нашавши у друштву са другим страним заробљеницима међу којима је био и Американац Џејмс Фоли, који је касније погубљен.

Данском листу "Берлингске" је рекао да је Фоли био срдачна и праведна особа, чак и у заробљеништву, где су се таоци тукли око хране и где је неретко долазило до излива агресије.

Рај каже и да га је Фоли замолио да његовој породици однесе опроштајно писмо.

Дански фотограф је у међувремену ослобођен, наводно у замену за позамашни откуп који је платила његова породица, две месеца пре него што је одсецање главе његовом сапатнику Фолију приказано као први у низу гнусних видео снимака Исламске државе.

Западни званичници су тог џихадисту идентификовали као Мохамеда Емвазија, за кога коатор књиге под насловом "ИД: Унутар армије терора" Мајкл Вајс каже да показује "готово аутоматски" смисао за црни хумор на тему мучења.

Емвазија, или ти Џихади Џона, бивши аналитичар ЦИА Аки Периц описује као гротескну личност, какви су и многи регрути ИД.

"Момци који управљају том организацијом, многи међу онима који надзиру таоце, прави су садисти", објашњава он.

Вајс наводи да су онлајн подржаваоци ИД усхићено реаговали на причу о тангу.

Према његовим речима, присталице ИД покушавају да ставе "морални знак једнакости" између злостављања америчких испитивача над осумњиченим џихадистима и мучења које над киднапованим западњацима спроводи ИД - од наранџастих униформи до принудних стресних ситуација у које их стављају.

Емвази се није појављивао на видео снимцима обезглављивања од јануара, а Вајс каже да је неизвесно да ли је он и даље у Сирији.

"Очигледно је побегао. Више није славна личност и портпарол какав је био", закључује Вајс, док Периц упозорава да то, међутим, не значи да Емвази више не представља претњу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару