Читај ми!

Ердоган: ЕУ се касно пробудила

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган рекао је да се Европска унија касно пробудила када је у питању значај његове земље у пријему таласа сиријских избеглица и оптужио је ЕУ за неискреност у разговорима око уласка његове земље у ЕУ упркос недавним помацима.

Лидери ЕУ одобрили су јуче акциони план како би се Турској помогло да сузбије прилив миграната, а заузврат ће добити уступке из Брисела, укључујући лакше добијање виза, пренео је Танјуг.

Портпарол турске владајуће Странке правде и развоја (АК) Омер Челик рекао је данас да још није постигнут закључни договор о могућих три милијарде евра ЕУ помоћи Турској и да се разговори о акционом плану настављају.

Ердоган је рекао да је кључна улога његове земље у решавању избегличке кризе ојачала позицију Турске када је у питању њено приступање ЕУ.

"Запад и Европа се, када је у питању безбедност и стабилност, ослањању на нашу безбедност и стабилност. Они су то сада прихватили. У разговорима које сам прошле седмице водио у Бриселу, они су прихватили све то. Ништа од тога се не може дешавати без Турске. Ако је то тако, зашто нас не приме у ЕУ. Проблем је јасан, али они нису отворени", рекао је Ердоган.

Он је рекао да је Турска на решавање избегличке кризе до сада потрошила осам милијарди долара, а да су од светске заједнице до сада примили помоћ у износу од 417 милиона долара и подсетио да се у Турској налази 2,2 милиона Сиријаца и 300.000 Ирачана.

Челик је рекао да су мигрантска криза и преговори о уласку Турске у ЕУ две одвојене ствари и да чланство у ЕУ не би требало да буде "питање политичког подмићивања".

ЕУ је Турској понудила могуће и три милијарде евра помоћи и могућност либерализације визног режима, као и убрзавање приступних разговора, а да заузврат помогне у решавању великог прилива миграната у Европу, пренео је Ројтерс.

За многе Турке питање путовања у Европу без виза далеко је важније од самог чланства у ЕУ, наводи британска агенција. 

Турски министар спољних послова Феридун Синирлиоглу рекао је да је акциони план на којем његова земља ради са Европском унијом за решавање проблема миграната тек у фази нацрта, те да није коначно уобличен, наводи Ројтерс.

Синирлиоглу је, у изјави новинарима, додао да је Анкара указала својим партнерима да је фокус на безбедносним мерама погрешан.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару