Читај ми!

Нови инцидент у турском ваздушном простору

Неидентификовани "миг 29" пресретао је и ометао у лету два турска борбена авиона Ф-16, дан пошто је руски војни авион повредио ваздушни простор Турске, саопштила је војска те земље. Москва истакла да је реч о грешци у навигацији. Државни секретар САД Џон Кери сматра да је Турска имала право да се брани и обори руске авионе.

У саопштењу се наводи да је авион "миг 29", из за сада непознате земље, пет минута и 40 секунди ометао лет два турска авиона Ф-16 и додаје да се инцидент догодио јуче, преноси Танјуг.

Раније данас, турско Министарство спољних послова саопштило је да је, пре две дана, у близини сиријске границе, руски војни авион повредио ваздушни простор те земље, због чега је турско ваздухопловство упутило два авиона Ф-16 да га пресретну.

Министарство је позвало руског амбасадора у Анкари да би уложило демарш због повреде турског ваздушног простора, наводи се у саопштењу постављеном на интернету.

Како преноси Спутњик, раније је саопштено да је руски војни авион нарушио ваздушни простор Турске због грешке у навигацији.

Су-30 који је пре два дана накратко ушао у турски ваздушни простор, то је учинио због лоших временских услова, саопштило је руско Министарство одбране.

У саопштењу министарства се наводи да је авион на само неколико секунди ушао у турски ваздушни простор и истиче се да нема потребе за развијањем неких теорија завере", пренео је АФП.

Турска је позвала Русију да избегне понављање такве повреде њеног ваздушног простора и поручила да ће Москву "сматрати одговорном за било какав нежељени инцидент који може да се догоди".

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг осудио је као "неприхватљиву" повреду турског ваздушног простора од стране руских борбених авиона на турско-сиријској граници.

Акције Русије у Сирији, где Москва спроводи ваздушне нападе на положаје екстремиста, "не доприносе безбедности и стабилности у региону", оценио је Столтенберг, наводи се у саопштењу НАТО-а.

Због тог инцидента шеф турске дипломатије отишао је у Брисел да разговара са генералним секретаром НАТО-а Столтенбергом.

"Ја сам јасно рекао да НАТО остаје чврсто посвећен безбедности Турске", наводе се речи Столтенберга у саопштењу и додаје да је за вечерас сазвао састанак сталних представника Алијансе у Бриселу да размотре ситуацију.

Кери: Турска је могла да обори руске авионе

И амерички државни секретар Џон Кери критиковао је кршење ваздушног простора у Турској оценивши да су руски авиони могли да буду оборени.

"Веома смо забринути јер је Турска имала право да се брани и руски авиони би били оборени", рекао је Кери, који се налази на међународној конференцији о океанима, у Чилеу.

Кери је додао да је разговарао с турским колегом Ферудином Синириоглуом, коме је обећао да ће подстаћи Русију да боље износи детаље о својој војној интервенцији у Сирији.

Русија је прошле недеље покренула ваздушне нападе против Исламске државе у Сирији.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару