Читај ми!

Иран оптужује Саудијску Арабију због несреће на хаџу

Традиционално ходочашће муслимана - хаџ приводи се крају, а Саудијска Арабија се суочава са последицама метежа у којем је погинуло 769 људи и оптужбама поводом тога.

Портпарол иранског Министарства спољних послова Викас Сваруп је на конференцији за штампу рекао како влада његове земље са саудијским властима и породицама настрадалих ради на потврђивању идентитета погинулих и на убрзавању формалности за предају њихових тела, преноси Танјуг.

У међувремену Иран, чији су грађани најбројнији међу погинулима, је на државној терлевизији потврдио како су међу њима и бивши амбасадор те земље у Либану Газанфар Рокнабади, као и два домаћа телевизијска репортера и један истакнути политички аналитичар.

Према извештајима иранске телевизије, у метежу до којег је дошло у четвртак, погинула су 136 ходочасника из те земље, 102 је повређено, док се 344 Иранаца воде као нестали.

Иран оштро критикује свог великог ривала, Саудијску Арабију, због "некомпетентности" у организовању годишњег хаџилука, на који долази око два милиона људи из 180 земаља света.

Ирански председник Хасан Рохани, који се налази у Њујорку због састанка Генералне скупштине УН, поставља питање да ли је Саудијска Арабија "довољно одговорна" да буде домаћин тако великим групама људи.

И Хасан Насралах, лидер либанског Хезболаха, блиског савезника Ирана, истиче како саудијска влада сноси одговорност за несрећу.

Насралах је позвао земље чији су грађани највише страдали у стампеду, као што су Иран и Мароко, да учествују у истрази како не би било "заташкавања од стране Саудијске Арабије".

Иран је данас ургирао да Саудијска Арабија "лоцира" Иранце који се воде као нестали, чији је списак предат Ријаду.

Техеран ће у Саудијску Арабију послати и делегацију на челу с министром културе Алијем Џанатијем, који ће пратити истрагу о несталима и стање повређених Иранаца, као и повратак тела погинулих.

Врховни тужилац Ирана Ибрахим Реиси је поводом трагедије рекао како није у питању само некомпетентност Саудијаца већ "злочин".

Реиси истиче како ће Иран тражити да се владарској породици Саудијске Арабије из династије Ел Сауд суди због тог злочина пред међународним судовима.

Тужилац је од саудијске владе затражио да се одговорни за несрећу изведу пред суд.

У међувремену, Саудијска Арабија објавила је да је број погинулих порастао на 769, што је за 52 особе више него у претходним званичним подацима, преноси Ројтерс.

Саудијски министар здравља Калид ел Фалих каже да се ради о људима који су након стампеда преминули у више различитих болница.

До овогодишње најтеже несреће на хаџилуку за четврт века, у којој је било и око 930 повређених ходочасника, дошло је када су се на улици сударила два велика таласа људи у близини светилишта Мине, близу Меке.

Претходно је 11. септембра убијено 111 људи када је на Велику џамију у Меки пао кран.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару