Читај ми!

Избори у Каталонији - корак ка независности?

У Каталонији се сутра одржавају регионални парламентарни избори који се практично доживљавају као референдум о отцепљењу овог богатог региона од Шпаније - уколико се бирачи већински определе за странке које се залажу за независност Каталоније.

Према најновијим анкетама, очекује се да ће сепаратистичке странке освојити већину од укупно 135 места у парламенту, преноси Танјуг.

Сепаратисти већ најављују да ће прогласити једнострану независност за 18 месеци, али истраживања показују да изгледи да Каталонија заиста и постане независна остају у домену теорије.

Наиме, само 20 одсто каталонских бирача заиста верује да ће сецесионистичка кампања довести до отцепљења, преноси Ројтерс.

Шпански медији наводе и да истраживања Центра за студије јавног мњења показују да је питање сецесије на четвртом месту листе најважнијих тема за Каталонце - испод незапослености, незадовољства политиком и стањем привреде.

Подељеност Каталонаца по питању независности уочи избора сугерише да, упркос јавним изјавама каталонских политичара, грађани верују да је циљ сепаратистичког покрета заправо прагматично настојање да се изборе уступке од централне владе у Мадриду.

Према последњим анкетама, борци за независност, могли би да освоје тесну већину и у том случају, како су најавили, Каталонија би једнострано прогласила независност у року од 18 месеци.

За независност се залажу две коалиције - "Заједно за да", на чијем челу је актуелни председник Каталоније Артур Мас, и коалиција радикалне левице "Кандидатура за народно јединство (ЦУП)", која заговара отцепљење од ЕУ и Тројке, а која би, по проценама посматрача, могла да буде "језичак на ваги" у будућој прерасподели снага.

С друге стране, коалиција "Каталонија, да ми можемо", коју чине левичарски Подемос и каталонска Зелена социјалистичка партија, заговарају федералну Шпанију и одржавање референдума како би се решило национално питање у Каталонији.

Партијама које се залажу за независност Каталоније потребно је 68 од укупно 135 места у парламенту да би могли да наставе да се боре за остварење свог циља, преноси Ројтерс.

У том случају, Мас обећава да ће "прогурати сецесију" покрајине, у којој живи око 7,5 милиона људи и која остварује петину шпанске производње.

"Јасно је да, ако освојимо већину гласова 27. септембра, прича о референдуму је завршена. Ако победе кандидати који су за отцепљење, Каталонија ће прогласити независност у року од 18 до 24 месеца", истакао је Мас ове недеље у интервјуу за АФП, упозоривши да, уколико се Мадрид са тим не сложи, Каталонија неће платити свој део шпанског дуга.

Отпор власти из Мадрида отцепљењу Каталоније 

Влада у Мадриду, која се снажно опире отцепљењу Каталоније, чиме би остала без великих компанија и банака, упозорила је на економску и финансијску пропаст у случају да до отцепљења дође, подсећа француска агенција.

Национализам у Каталонији је у успону од када је Шпанију потресла економска криза и сецесионисти сматрају да Каталонија неправедно плаћа високе порезе Мадриду у односу на количину новца који добија из престонице.

Мас жели да Каталонија следи пример Шкотске и одржи референдум о независности, мада су Шкоти пре годину дана гласали за останак у саставу Велике Британије.

И док Мас тврди да је само сецесија на преговарачком столу, шпански премијер Маријано Рахој управо то искљчује и противи се сваком покушају одржавања референдума о независности.

У случају да не освоји већину гласова у недељу, Мас каже да би референдум ипак могао да буде одржан ако нова влада после децембарских општих избора у Шпанији промени званични став Мадрида.

Посматрачи такође верују да би разговори каталонске и централне владе о суштинским променама могли да почну после децембарских избора.

У зависности од тога која странка или странке буду седеле у будућој шпанској влади после тога, могло би чак да дође и до уставних промена које би могле да укључе признање Каталоније као "државе у држави", наводи Ројтерс.

Актуелни министар спољних послова Шпаније Хосе Мануел Гарсија Маргаљо каже да је влада од почетка желела дијалог који би вероватно укључивао реформу устава и другачији систем регионалног финансирања.

Опозициона шпанска Социјалистичка партија, на челу са лидером Педром Санчезом, обећава уставне реформе, које би учиниле Шпанију федералном државом и дале Каталонији већа овлашћења.

Међу борцима за отцепљење је и бивши тренер фудбалског клуба Барселона Пепе Гвардиола који сматра да становништво Каталоније треба само да управља својим ресурсима.

Челник шпанске професионалне фудбалске лиге (ЛФП) упозорио је да актуелни шампион Барселона неће моћи да игра у Примери уколико каталонски националисти успеју у намери и прогласе независност те покрајине.

"Шпанска покрајина Каталонија ће аутоматски бити искључена из еврозоне, а њене банке ће изгубити приступ финансијским средствима Европске централне банке (ЕЦБ), ако постане независна од остатка земље", поручио је гувернер централне банке Шпаније, Луис Марија Линде.

Каталонија је једна од 17 аутономних покрајина Шпаније, а званично је призната као историјска нација у Каталонском аутономном статуту усвојеном 1979. године у складу са шпанским Уставом из 1978. године.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару