Читај ми!

Избеглице параван иза коjeг се крију терористи?

У Европу су са таласом избеглица ушли и борци Исламске државе, упозорио је бивши шеф Службе за заштиту уставности и борбу против тероризма Герт Поли, који је навео да ће се најкасније за пет месеци то видети на основу њиховог деловања. Европске власти немају шансу да међу бројним нерегистрованим избеглицама пронађу теористе, сматра Поли.

Герт Поли је, у интервјуу бечком дневнику Кронен цајтунг, рекао да је оно што се сада догађа "безбедносно-политички лет на слепо", преноси Танјуг.

"Ту ситуацију из безбедносно-политичког угла гледано немогуће је више ставити под контролу", истиче аустријски експерт који је до 2008. водио аустријску обавештајну службу.

Поли опасност види у неконтролисаној миграцији десетине хиљаде људи.

"Јасно је да је међу њима и бораца Исламске државе. Они знају да користе актуелну ситуацију у Европи, а није им ни потребно оружје", упозорава Поли.

Безбедносне власти у европским земљама немају никакву шансу да сада међу и даље долазећим масама нерегистрованим избеглица пронађу терористе, указује Поли.

"Немачка обавештајна служба је због тога веома забринута, јер придошли борци Исламске државе неће чекати док их чувари реда нађу, већ ће пре тога деловати. То ћемо видети најкасније за пет месеци", казао је Поли.

Истовремено упозорава на даљу опасност рекавши да Европљани увозе како жртве, тако и злочинце, те се мора рачунати са опасним ситуацијама у смештајима за азиланте.

Директор Службе за заштиту уставности и борбу против тероризма Петер Гридлинг потврдио је да су особе, познате као исламисти, покушале да избеглицама у Аустрији нуде помоћ.

Гридлинг је указао да би талас избеглица могао бити злоупотребљен, али је додао да његова установа реагује на такве информације.

За разлику од Полија, он не верује да би терористи могли користити талас избеглица за долазак у Европу.

Гридлинг с тим у вези указује на услове транспорта опасне по живот, као и чињеницу да би потенцијални терористи морали све време да се крећу међу људима који од њих беже.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару