Русија поново снабдева Украјину гасом

Русија је пристала да поново почне да снабдева Украјину гасом, а договор је постигнут уз посредство Европске уније, изјавио је комесар Европске уније за енергетску унију Марош Шефчович.

"Велики успех: договор о гасу парафирале Руска Федерација, Украјина и Европска комисија", написао је Шефчович на свом налогу на Твитеру, а пренео АФП.

Договор, који је постигнут након вишемесечних преговора, гарантује да ће Украјина бити снабдевена гасом до марта следеће године, навео је Шефчович.

''Ово је кључни корак у обезбеђивању гаса Украјини. Нема претњи нормалном протоку гаса од Русије ка Унији", рекао је Шефчович. 

Уговор су синоћ у Бриселу потписали руски министар енергетике Александар Новак и његов украјински колега Володимир Демчишин.

Алксандар Новак је рекао да ће украјинска влада "Нафтогасу" обезбедити око 500 милиона долара, које ће та украјинска компанија уплатити руском "Гаспрому".

"Руска влада је Украјини снизила цену гаса за последњи квартал ове и први квартал следеће године - на ниво сличан ценама, које важе за суседне државе Европске уније", рекао је Новак.

"Обезбедили смо пола милијарде долара за гас, који нам је неопходан ове зиме. Украјинска страна обавезала се да осигура транзит гаса до Европске уније", рекао је украјински министар. 

Према његовим речима, Русија се обавезала да ће смањити цену гаса за Украјину на исти "конкурентни ниво" као за суседне земље, од 251 до 232 долара за 1.000 кубних метара, преко смањења извозних царина. 

Спорови између Русије и Украјине о снабдевању гасом су у прошлости доводили до прекида у снабдевању тим енергентом, а током једног таквог прекида 2009. године је дошло и до поремећаја у испоруци руског гаса земљама Европске уније.

Русија и Украјина су прошле зиме постигле договор о ценама гаса, али је тај споразум касније истекао.

Нови разговори о сличном споразуму су започети у марту.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи