Читај ми!

Обама критиковао Кину због људских права

Председник САД Барак Обама упутуо је данас оштре критике на рачун Кине када је реч о људским правима.

Обама је, како преноси АФП, током заједничке конференције са кинеским председником Си Ђипингом, изразио забринутост због спречавања новинара, адвоката, невладиних организација и удружења цивилног друштва да раде слободно, пренео је Танјуг.

Амерички председник је, такође, навео да је забринут због затварања цркава и ускраћивања једнаког третмана етничким мањинама истакавши да такви поступци спречавају Кину и њен народ у "остваривању својих пуних потенцијала".

Обама је истакао да је са својим колегом из Кине водио "искрену дискусију" потврдивши "непоколебљиву подршку Америке људским правима и основним слободама за све, укључујући слободу окупљања и изражавања, слободу штампе и слободу вероисповести".

Си је рекао да је Кина забринута због људских права, али је инсистирао да ће до реформе доћи када буде време.

"Морамо имати на уму да државе пролазе кроз различите историјске процесе и реалности, а морамо да поштујемо држављане свих земаља у њиховом праву да самостално изаберу пут свог развоја", поручио је он.

"Сајберкрађе морају да престану" 

Обама је рекао и да је постигнут договор да неће бити сајберкрађа пословних тајни нити подршке овој врсти криминала. Обама је свом госту казао да таква шпијунажа "мора да престане", пренела је Бета.

Амерички председник је оценио да постигнути договор представља напредак - али је додао: "Морам инсистирати на томе да наш посао још није готов".

Си се сложио с тим да две земље "неће свесно подржавати" сајберлоповлук и обећао је да ће се Кина придржавати "норми понашања" у сајберпростору.

"Сукоби и трвења нису прави избор ни за једну страну", рекао је Си. И САД и Кина тврде да се не упуштају у сајберкрађу трговинских тајни, и то је једна од дубоких разлика која прети везама између две највеће светске економије.

Обама је рекао, говорећи генерално, да је државна посета председника Кине произвела "изузетно продуктиван састанак", и да искрени разговори о областима неслагања "помажу бољем међусобном разумевању".

Једно од проблематичних питања су кинеске територијалне претензије које су узнемириле неке партнерске земље САД у Азији. Си је на то казао да Кина "има право да чува свој суверенитет", али је обећао да ће поштовати слободу навигације и прелетања. Си је рекао да ће Кина издвојити 3,1 милијарду долара на име помоћи земљама у развоју да смање емисије угљендиоксида. То је једна од низа мера које Кина предузима заједно са САД у борби против климатских промена.

САД су претходно обећале да ће Уједињеним нацијама дати три милијарде долара у сличну сврху.

Си је позвао и САД и своју земљу да буду "широких погледа у вези са разликама и неслагањима".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару