Читај ми!

Каменован аутобус са избеглицама у Финској

Група од неколико десетина, углавном млађих демонстраната, гађала је током протекле ноћи каменицама и петардама аутобус са избеглицама у финском граду Лахтију на југу земље.

Фински ТВ канал Иле објавио је снимак на којем је један од нападача са белом одором на себи, која је карактеристична за америчку организацију "Кју клукс клан", која заговара супериорност беле расе, са заставом Финске у рукама, преноси Танјуг.

У аутобусу је било 49 људи, углавном избеглица из Ирака, укључујући и децу и раднике Црвеног крста.

У нападу нико није повређен, а један нападач је ухапшен.

Акција протеста почела је када се сазнало да ће у бившу касарну "Хенала" бити смештени тражиоци азила из центра Торнио у Лапонији, на граници са Шведском, а мигранте је код капије бившег војног гарнизона дочекало између 30 и 40 демонстраната.

Центар за прихват избеглица у Хенали, отворен јуче по хитном поступку, биће један од највећих пунктова за смештај тражилаца азила у Финској, са предвиђених 450 места, наводи финска телевизија.

У петак ујутро су стигла још три аутобуса са избеглицама које углавном долазе из Шведске и регистровани су у центру Торнио.

Асошијетед прес у свом извештају подсећа да је приближно 500 људи у северном финском пограничном граду Торнију формирало живи зид противећи се пристизању миграната из Шведске.

Премијер Јуха Сипила, министар финансија Александар Стуб и шеф дипломатије Тимо Сојни оштро су осудили догађаје у Лахтију.

Ти лидери владајућих партија на налозима на Твитеру најоштријим речима су осудили насиље и претње, а министар унутрашњих послова Петери Орпо рекао је да такви догађаји неће бити толерисани.

"Финска влада осуђује расистичке протесте против тражилаца азила који су дошли у ову земљу. Насиље и претње су увек недопустиве", наведено је у саопштењу владе, преноси АФП.

Како је најављено, Влада ће на наредној седници министарске групе за миграције размотрити догађаје у Лахтију.

Лидери три владајуће партије у Финској у заједничком саопштењу су навели да је Финска "отворена и толерантна земља" у којој су становници "позитивни према мигрантима".

У финској влади је и популистичка Партија Финаца која се залаже за строже имигрантске законе, али се дистанцирала од екстремних десничартских партија.

АФП извештава да се још један инцидент догодио касно синоћ у оближњем граду Коувола, када је један 50-годишњак ухапшен пошто је бацио Молотовљев коктел на један прихватни центар за тражиоце азила.

Нико није повређен, а ватра је брзо угашена, наводи агенција.

АФП наводи да је протеклих недеља велики прилив углавном ирачких тражилаца азила, због чега власти убрзано опремају нове прихватне центре, а АП да се очекује да до краја године у Финској буде 30.000 тражилаца азила, у односу на 3.651 од прошле године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару