Читај ми!

Ријад: Ходочасници нису поштовали препоруке о кретању

Министар здравља Саудијске Арабије Калид ел Фалих каже да је могући узрок стампеда приликом ритуалног "каменовања Сатане" у Мини, недалеко од Меке, то што поједини ходочасници нису поштовали препоруке надлежних власти о кретању.

Фалих је обећао брзу истрагу јучерашње трагедије у којој је, према најновијим подацима, погинуло 717, а повређено најмање 863 људи преноси Танјуг.

"Истражне радње о инциденту са стампедом у Мини, који се можда догодио, јер су се неки ходочасници кретали не следећи инструкције надлежних власти, биће брзе и резултати ће бити саопштени као и за друге инциденте", наведено је у саопштењу поводом највеће несреће током годишњег хаџилука за последњих 25 година.

Фалих је рекао да се повређени пребацују у болнице у Меки и по потреби у друге делове земље, пренео је Ројтерс.

Саудијска влада је, како наводи Би-Би-Си, формирала посебну комисију за истрагу, а саудијски краљ Салман бен Абдел Азиз Ал Сауд наложио је ревизију правила и плана одржавања хаџилука после трагедије.

Саудијски монарх рекао је да је потребно побољшати организацију кретања ходочасника, наводи Би-Би-Си, преносећи и да је ирански верски лидер ајатолах Хамнеи критиковао саудијске власти због неспособности да осигурају безбедност ходочасника.

Британска мрежа пренела је да је поглавар Римокатоличке цркве папа Фрања, приликом посете САД током молитве у цркви Светог Патрика у Њујорку, изразио "осећање блискости" са муслиманима.

Последњих девет година није било већих инцидената, а Саудијска Арабија уложила је значајна средства у побољшање инфраструктуре и безбедности у светилиштима Меки и Медини, подсећа британски јавни сервис.

Највећи број жртава - близу 1.500, забележен је 1990. године, а после трагедије 2006. у којој је живот изгубило више од 300 људи, место на ком се спроводи ритуал значајно је реконструисано.

Дужнност муслиманских верника је да бар једном у животу оду на хаџилук, уколико им то здравље и могућности дозвољавају, а ове године у њему је учествовало близу два милиона људи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару