Читај ми!

Нетанијаху и Путин договорили координацију у Сирији

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху рекао је да се на састанку са председником Русије Владимиром Путином договорио да две стране успоставе механизам за координацију како би се спречило неразумевање и ненамерне конфронтације израелске војске и руских снага размештених у Сирији.

На крају посете Москви Бењамин Нетанијаху је рекао да је "то врло важно за израелску безбедност и то је први, јасан исход тог разговора", преноси Танјуг.

Нетанијаху је такође рекао да је обавестио администрацију САД о детаљима посете и питањима о којима је дискутовао с Путином.

"Сваком је у интересу да се спречи непотребни сукоб. Наше везе са САД су од највеће важности, јаке, чврсте и стабилне. Ми смо у потпуности сарађивали у овој ствари", рекао је израелски премијер, преносе медији у Израелу.

После двоипочасовног разговора с Путином, Нетанијаху је нагласио да се највише дискутовало о безбедносној ситуацији на северној граници Израела.

Истакао је да је јасно рекао руском председнику да ће Израел наставити да предузима акцију како би спречио трансфер смртоносног оружја из Сирије и Ирана либанском Хезболаху и да омете покушаје Ирана да изведе терористичке нападе на Израел на Голанској висији.

Састанак двојице лидера био је први од краја 2013. године, мада су више пута разговарали телефоном.

Током састанка са Нетанијахуом Путин је настојао да одагна страх Израела од потенцијалне иранске и сиријске агресије, навео је Асошијетед прес, подсетивши да Запад брине због руског војног присуства у Сирији.

Москва каже да јој је циљ да помогне борбу сиријске владе против Исламске државе.

Путин је рекао Нетанијахуу да страхови о сиријској и иранској агресији на Голанској висији, коју је Израел освојио од Сирије и анектирао 1981. године, немају основа. "Они (сиријска армија и Сирија у целини) морају да спасу сопствену државу," рекао је Путин Нетанијаху.

На сателитским снимцима недавно се видело како долазе руски тенкови, оклопни транспортери и друга војна опрема у ваздушну базу у сиријској провинцији Латакија на обали Средоземног мора.

То је била потврда извештаја званичника САД и Израела о јачању руског војног присуства у Сирији, наводи АП.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи