Читај ми!

Папа Фрања у Хавани

Папа Фрања почео је десетодневну посету Куби и САД, поздравивши велико побољшање односа кубанских власти и Римокатоличке цркве.

Папа Фрања је на аеродрому у Хавани, охрабрио Кубу да настави да даје цркви слободу да испуњава своју мисију. преноси Танјуг.

Поглавар Римокатоличке цркве је позвао Кубу и САД да буду пример свету, настављајући свој дипломатски приступ.

"Сада већ неколико месеци, сведоци смо поруке која нас испуњава надом: процеса нормализације односа. Позивам политичке лидере да наставе тим путем, као пример помирења за цео свет", нагласио је папа Фрања.

Кубански председник Раул Кастро захвалио је папи због његове улоге у подстицању дипломатског приступа са САД, после више од пола века непријатељства, пренео је Ројтерс.

Папа Фрања је трећи папа који је посетио Кубу, а током ове посете, како је саопштено из Ватикана, највероватније ће се састати са Фиделом Кастром.

Фиделову жељу да се састане са Аргентинцем "изразио је његов брат, председник Раул Кастро, папи, када је пролетос посетио Ватикан", рекао је уочи посете портпарол Ватикана Федерико Ломбарди.

Први папа из Латинске Америке биће први поглавар католичке цркве који ће се обратити америчком Конгресу, а прогласиће и првог свеца на америчком тлу, мисионара Хунипера Серу. 

У Вашингтон папа стиже 22. септембра, а планирано је да се обрати у Уједињеним нацијама где ће говорити о питањима миграције, животне средине и верским слободама.

Портпарол Ватикана је искључио могућност састанка папе и руског председника Владимира Путина, за који су медији спекулисали да би могао да се одигра у Њујорку, пренео је АФП.

Ломбарди је, такође, одбацио бојазни због безбедности папе (78), рекавши да ће се он слободно кретати током путовања. 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи