Читај ми!

Ботаничка башта логора Дахау, нови дом за избеглице

Због сталног терета хиљада избеглица са Блиског истока који Немачка трпи, неки мигранти су морали да буду смештени у објекте некадашњег концентрационог логора Дахау, пише британски "Гардијан".

Немачки систем социјалне заштите и пре мигрантске кризе трпео је велики притисак, па је бивиш логор Дахау недалеко од Минхена, за педестак најрањивијих, бескућника и избеглица, постао нови дом.

Они су смештени у ботаничку башту Дахауа, која се налази преко пута главне зграде логора окружене стражарским кулама, чији су кровови обавијени бодљикавом жицом.

Заробљеници некадашњег логора сматрају да би ботничку башту трeбало претворити у меморијални центар, док се локалне власти правдају да им је то место потребно за оне који немају куда да оду, наводи британски лист.

С друге стране, многи градови у Немачкој муче се да нађу одговарајући смештај за избеглице.

Мигранте из Авганистана, Сирије и Ирака смештају на просторима предвиђеним за сајмове и шаторима за фестивале пива.

У јулу је бес јавности изазвала одлука власти у Бохуму која је планирала да 100 избеглица смести у контејнере на гробљу.

Неки сматрају да би већину избеглица требало сместити на исток земље због много зграда које зврје празне. Ипак, многи мигранти оклевају да дају пристанак да се настане на истоку, јер се плаше испада ултрадесничара. Само прошле године 47 одсто расистички мотивисаних напада догодило се у источном делу земље, иако ту живи само 17 одсто укупног становништва Немачке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи