Читај ми!

УНХЦР: Европи истиче време за решавање избегличке кризе

Драматични догађаји на граници Србије са Хрватском, која је од тада затворила неке прелазе, као и драматична ситуација на граници са Мађарском, слика су хаоса и збрке проузроковане одсуством кохерентног и јединственог одговора Европе на избегличку ситуацију, саопштио је УНХЦР.

Са више од 442.440 избеглица и миграната који су од почетка ове године прешли Средоземно море, око 2.921 утопљених и 4.000 особа које свакодневно стижу на грчка оства, криза расте и бива пребацивана из једне земље у другу без решења, преноси Танјуг.

Патње и ризици којима су изложене хиљаде избеглица и миграната се множе, док неизвесност и недостатак информација доприноси очају, подиже вероватноћу избијања нових инцидената и потпирује непријатељство према људима који су побегли од прогона и сукоба, а којима је потребна помоћ.

Овакво окружење представља плодно тло за кријумчаре и друге који желе да се окористе на овој угроженој популацији, наводи се у саопштењу Агенција Уједињених нација за избеглице.

У контексту ових догађаја, УНХЦР је уверен да одлука Европског парламента, донета у четвртак, која подржава планове за релокацију додатних 120.000 људи у земље Европске уније, заслужује аплауз.

Ванредни састанак Савета за правосуђе и унутрашње послове, заказан за 22. септембар, и састанак Европског савета, заказан за 23. септембар, биће од пресудног значаја за постизање договора.

Ови састанци могли би бити последња прилика за постизање позитивног, јединственог и кохерентног одговора Европе на избегличку кризу, сматра УНХЦР.

УНХЦР је свестан да се Европа бори да нађе решење за ову ситуацију и похваљује државе, и њихове грађане, које су показале добру вољу да преселе избеглице и да позитивно реагују на ситуацију којом је, упркос изазовима, могуће управљати, под условом да се Европа уједини у пружању доприноса делотворном одговору.

УНХЦР је ове недеље предложио низ мера усмерених на остварење ширег циља да се Европи пружи колективна помоћ да реши ову ситуацију.

Како се наводи у саопштењу, конкретни предлози су моментално успостављање објеката за пријем, помоћ, евидентирање и скрининг придошлица у Грчкој као и започињање процеса, из Грчке и из постојећих центара у Италији, за релокацију 40.000 избеглица на које је Савет пристао у земље ЕУ које су учествовале на састанку.

Томе би требало додати добровољне обавезе које су државе ЕУ прихватиле према новим предлозима Европске комисије.

УХЦР тражи и интервентан пакет ЕУ Србији у циљу успостављања сличних капацитета за пружање ваљане помоћи, евидентирање и релокацију људи у друге европске земље.

Паралелно са тим, УНХЦР инсистира на потреби да се битно повећају могућности да избеглице из Сирије, које бораве у суседним земљама, имају приступ правним каналима за ЕУ, укључујући и повећање могућности пресељења и хуманитарног пријема, спајања породица и издавања хуманитарних и студентских виза.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи