Читај ми!

Украјина забранила улазак 400 особа на њену територију

Због безбедносне претње, украјинске власти донеле су одлуку да забране на неодређено време улаз у земљу за неколико десетина репортера, укључујући троје новинара Би-Би-Сија.

Украјински председник Петро Порошенко потписао је у среду декрет о увођењу санкција за 400 особа којима је забрањено да уђу у Украјину, преноси Танјуг.

У декрету, објављеном на званичном сајту председника, наведено је и да троје новинара Би-Би-Сија, од којих је двоје из Велике Британије, а један из Русије, као и други репортери и руководиоци медија представљају "претњу националним интересима, националној безбедности, суверенитету и територијалном интегритету".

Уредник Би-Би-Си-ја за иностранство Ендрју Роу оценио је да је реч о "срамном нападу на слободу медија". 

После тога уследила је одлука украјинског председника Петро Порошенка да Савет за националну безбедност скине троје новинара британског Би-Би-Си-ја са листе 400 особа којима је забрањен улазак у Украјину.

На листи особа којима је забрањен улазак у Украјину, налазе се и двоје шпанских новинара, као и двојица руских дописника из Турске и Јужноафричке Републике.

Украјина је продужила или применила санкције против 400 појединаца и 90 правних лица, а одлука Кијева дошла је као одговор на најаву проруских побуњеника на истоку Украјине да ће одредити датум избора, које кијевске власти сматрају нелегалним.

Украјина је и раније руским новинарима забрањивала улазак у земљу, оптужујући их да изазивају немире у источном делу Украјине.

Украјина забранила улазак и Берлусконију

Украјина је забранила улазак у земљу бившем италијанском премијеру Силвију Берлусконију, а решење о томе је донела Служба безбедности те земље.

Раније је тужилаштво покренуло кривични поступак због Берлусконијеве посете Криму. Поред тога, долазак Берлусконија на Крим осудило је и Министарство спољних послова Украјине, пренела је агенција Тас.

То путовање, је према њима, обављено без сагласности украјинске стране и у супротности је са утврђеним правилима уласка на привремено окупирану територију Украјине и изласка из ње.

Бивши премијер Италије је 11. и 12. септембра боравио на Криму у приватној посети, где се састао с руским председником Владимиром Путином. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи