Читај ми!

Државни удар у Буркини Фасо

Дан након што је председничка гарда Буркине Фасо притворила привременог председника и премијера, војска те земље преузела је власт у тој земљи чиме је потврдила да је извршен државни удар. ЕУ и УН траже пуштање притворених лидера.

Државни медији пренели су саопштење војске да је прелазна влада распуштена, преноси Бета.

"Оформили смо национални демократски савет задужен за организовање демократских и инклузивних избора", саопштио је неименовани званичник за државну телевизију РТБ.

Саопштење је објављено дан након што су припадници елитне војне јединице ухапсили прелазног председника Буркине Фасо, Мишела Кафандоа, као и премијера прелазне владе, Ајзака Зида.

У близини палате, где гарда и даље држи притворенике, испаљено је више метака.

У пуцњави нико није повређен, али извештачи са лица места наводе да се у граду осећа паника и да су синоћ продавнице затворене раније, а људи се упутили кући.

Пре само два дана је државна комисија предложила да председничка гарда буде расформирана.

Европска унија је, у међувремену, ошто осудила притварање привременог председника и премијера Буркине Фасо и захтева њихово тренутно пуштање, саопштила је шефица спољне политике Уније Федерика Могерини.

Могерини је истакла како се у погледу дешавања у главном граду Буркине Фасо Уагадугуу, ЕУ слаже са УН и Афричком унијом, преноси АФП.

Свих 15 чланица Савета безбедности оштро је осудило јучерашње притварање привременог председника и премијера Буркине Фасо, захтевајући "да се све стране уздрже од било каквог насиља", као и да се они одмах пусте.

И САД су позвале да се привремени председник, премијер и други лидери Буркине Фасо одмах пусте.

"САД снажно осуђују било какав покушај освања власти неуставним средствима и решавања унутрашњих политичких несугласица силом", саопштио је портпарол Стејт департмента Џон Кирби, преноси Ројтерс.

Дешавања у Буркини Фашо снажно је осудила и Француска.

У октобру 2014. је у престоници Буркине Фасо дошло до насилних уличних протеста, током којих је запаљен и парламент, а нереди су резултовали смењивањем дугогодишњег председника Компаореа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару