Читај ми!

Хан: У Европи ничу невидљиве гвоздене завесе

Европски комесар за суседску политику и проширење Јоханес Хан рекао је да се не сме дозволити да се земље Западног Балкана саме носе са таласом избеглица. Упозорава на опасност од ницања невидљивих гвоздених завеса у Европи.

Јоханес Хан је, на округлом столу са уредницима главних европских медија у Бриселу, рекао да су се земље Западног Балкана без своје кривице нашле у тешкој ситуацији због великог броја избеглица које у њих пристижу, преноси Танјуг.

"Сада имамо проблем на граници Србије и Мађарске, а сутра ћемо га можда имати када преко Хрватске крену ка Словенији и Аустрији", рекао је Хан.

Комесар Хан је истакао да се не сме дозволити да се избеглице нађу заробљене у земљама региона. Заложио се да им се што пре пружи неопходна помоћ да изађу на крај са великим бројем миграната.

Подсетио је да је на недавно одржаној конференцији о Западном Балкану у Бечу постигнут знатан напредак, али је упозорио да је друштвено-политичка ситуација у земљама региона и поред тога крхка.

"Волео бих да видим стабилизацију и даљи напредак, а не нова оптерећења у региону", каже комесар.

Хан је додао да је веома разочаран што министри унутрашњих послова земаља чланица нису пре два дана успели да се сагласе о солидарном приступу избегличкој кризи и да мањак солидарности прети да дугорочно оштети односе унутар ЕУ.

"Бојим се да широм Европе ничу невидљиве гвоздене завесе", упозорава Хан.

Додаје да не жели никоме да прети, али да би земље које примају новац из структурних фондова ЕУ требало да размисле о томе шта ће се догодити када се за неколико година буде дискутовало о новом буџету ЕУ.

"Нећу се изненадити ако земљама донаторима тада још буду жива сећања на оне који у овој кризи нису хтеле да покажу солидарност", рекао је Хан.

Немачка, Француска и Аустрија, које се залажу за солидарно расељавање избегллица по обавезујућим квотама, дају лавовски део средстава за структурне фондове, док су Мађарска, Словачка, Чешка и Пољска, земље које се томе највише противе, међу нето примаоцима средстава из буџета.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару