Читај ми!

Турска не дозвољава избеглицама да уђу Грчку

Гувернер турске провинције Једрене дуж грчке и бугарске границе, Дурсун Али Шахин, изјавио је да граничари не дозвољавају избеглицама да пређу копнену границу са Грчком.

"Многе земље Европске уније већ су затвориле границе за избеглице. Сада им ми не омогућавамо да пређу границу са Грчком. За њих је оптимално да остану овде (у Турској)", рекао је Шахин за телевизију НТВ, преносе РИА Новости.

Руска агенција наводи да се јуче на аутобуској станици "Бајрампаша" у Истанбулу окупило више од 3.000 избеглица с намером да се пребаце у Европу, преноси Танјуг.

Оне иду у провинцију Једрене, која се на турском северозападу граничи са Грчком.

Стотине избеглица већ се налазе на самој турско-грчкој граници, многи од њих су дошли пешке или их је део пута неко повезао.

Шахин је рекао да је прошле године у Једрене стигло 25.000 избеглица, а да је ове године њихов број много већи.

Око 80 одсто избеглих су Сиријци, а остали су Авганистанци, Ирачани, Јорданци.

Истичући да је за избеглице оптимално да остану у Турској, гувернер Једрена рекао је да ће они бити упућени у избегличке кампове у Мардину, Шанлиурфу и Кахраманмарашу.

Према Шахиновим речима, турске власти осигурале су за избеглице на граници са Грчком ћебад и тоалете, решавају њихове свакодневне проблеме, али таква ситуација не може да траје дуго.

"Прошле седмице убедили смо 7.500 људи да се врате у Истанбул. Избеглице, једноставно, не могу овде да остану. Можда ће бити овде још два-три дана, али затим ће морати да оду. Поново ћемо их убеђивати, никог силом не желимо да терамо", рекао је гувернер Једрена.

РИА Новости наводе да је од почетка 2015. на територију ЕУ стигло око 500.000 избеглица, а да хиљаде нових и даље свакодневно стижу.

Европска комисија је саопштила да је садашња избегличка криза највећа од Другог светског рата.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару