Кери и Лавров о руској подршци Асаду

Државни секретар САД Џон Кери поручио је свом руском колеги Сергеју Лаврову, у телефонском разговору, да подршка Москве сиријском председнику Башару ал Асаду може само да појача рат у Сирији, саопштио Стејт департмент.

Кери је Лаврова звао неколико сати после изјаве руског председника Владимира Путина који је потврдио и оправдао наставак политичке и војне помоћи сиријском председнику, преноси Бета.

"Државни секретар Кери је рекао да наставак подршке Русије председнику Асаду може да изазове јачање и продужење сукоба, и да поткопа наш заједнички циљ борбе против екстремизма", наводи се у саопштењу из Стејт департмента.

Кери је поновио да за Вашингтон борба међународне војне коалиције предвођене САД против Исламске државе која контролише велике делове територије Ирака и Сирије не може да доведе до било какве сарадње с председником Асадом.

САД су се обавезале да се боре против Исламске државе са коалицијом од преко 60 земаља, у којој Асад не би никад могао да буде веродостојан члан, рекао је Кери и подвукао да би САД поздравиле конструктивну улогу Русије у напорима за сузбијање те екстремистичке групе.

"Државни секретар је подвукао да нема војног решења за општи сукоб у Сирији који може бити решен политичком транзицијом и удаљавањем од Асада", наводи се у саопштењу.

САД су често раније тражиле од Русије, која је блиски савезник Сирије, да убеди председника Асада да оде с власти и препусти прелазним властима да преговорима окончају грађански рат који раздире Сирију од 2011. годне.

Председник САД Барак Обама је у петак поново критиковао Русију, рекавши да је руска стратегија подршке председнику Асаду "осуђена на пропаст".

Путин је у уторак одговарајући на оптужбе Вашингтона о слању војне опреме и руских војника Сирији рекао да Русија подржава сиријску владу у борби против терористичке агресије као и да ће наставити да јој пружа техничку војну помоћ.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару