Читај ми!

Упад полиције у седиште часописа због вређања Ердогана

Турска полиција упала је рано јутрос у седиште часописа "Нокта" због објављивања лажне фотографије, на којој је приказан председник Реџеп Тајип Ердоган како са осмехом на лицу прави "селфи" поред мртвачког ковчега војника.

Реч је о алузији на изјаве да би породице војника убијених у борби са курдским побуњеницима требало да буду срећне због њиховог "мучеништва," преноси Ројтерс, наводи Танјуг.

Пошто је фотографија на насловној страници објављена на интернету, тужилаштво у Истамбулу је забранило дистрибуцију најновијег издања и наложило упад у редакцију под оптужбом наношења увреде турском председнику и ширења терористичке пропаганде, саопштио је часопис Нокта.

"Наша насловна страна може бити груба, узнемирујућа, па чак и сурова. Међутим, то није злочин за једну медијску кућу, то је наш облик говора," наведено је у саопштењу.

На насловној страници приказан је Ердоган у кошуљи како прави селфи док у позадини војници носе мртвачки ковчег прекривен турском заставом.

Реч је о јасној алузији на све оштрије сукобе између државе и курских екстремиста, који су током протеклих недеља убили више од 100 припадника безбедносних снага, али и о имплицитној критици Ергоданових изјава, наводи Ројтерс.

"Колико су срећни породица и блиски рођаци што је Ахмет стигао до веома светог места," рекао је Ердоган на сахрани једног војника убијеног у сукобима.

Часопис Нокта је у саопштењу објаснио да је лажна фотографија реакција на те коментаре.

"Председник Ердоган је рекао да је мучеништво разлог за срећу. Људи се сликају и праве селфије кад се осећају срећно. Наша насловна страна је иронична и садржи дозу критике," навео је часопис.

Турска је на 154 месту од 180 земаља по Индексу слободе медија у свету за 2014. годину, наводи Ројтерс, наводећи да је низ људи био предмет истраге под оптужбом да су увредили Ердогана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару