Читај ми!

Војна акција ЕУ против шверцера људи на Медитерану

Чланице ЕУ усвојиле су план о предузимању војне акције против трговаца људима на Медитерану, који подразумева заплену и уништавање бродова како би се разбиле мреже шверцера у Либији, преноси АФП, позивајући се на неименоване изворе.

ЕУ је покренула прву фазу прикупљања обавештајних података у оквиру операције "NavForMed" још у јулу, али сада ће имати дозволу да зауставља и уколико је потребно уништава бродове којима су хиљаде мигранта ризикујући животе стизале до Европе, преноси Танјуг.

"Испуњени су услови за покретање нове војне фазе", рекао је један европски дипломата АФП-у.

Одлука је донета у тренутку када министри унутрашњих послова чланица ЕУ треба да се састану у Бриселу како би покушали да се договоре о квотама за прерасподелу огромног прилива избеглица које беже од рата и нереда на Блиском истоку и у Северној Африци.

Многе чланице ЕУ нису биле спремне да предузму снажнију акцију против трговаца људима страхујући да ће се уплести у сукобе у Либији где се од смене Муамера ел Гадафија 2011. године ривалске фракције боре за контролу над земљом.

Ипак, лидери ЕУ су се сагласили да је потребан много снажнији одговор, укључујући употребу силе, после несреће у априлу када се код обала на југу Италије утопило више од 700 миграната.

Друга фаза операције "NavForMed" и даље је ограничена на акције у међународним водама.

Трећа фаза ће укључити војну акцију против шверцера унутар територијалних вода Либије са циљем да се њихови бродови и мреже униште још пре него што исплове. Тај корак ће с обзиром на повећани ризик захтевати најмање резолуцију Савета безбедности УН, а пожељно би било и одобрење либијске владе.

Напори ЕУ да помогне у формирању владе националног јединства у Либији која би могла дати такво одобрење за сада нису уродили плодом премда је специјални изасланик УН Бернардо Леон током викенда рекао да је учињен известан напредак.

Према подацима Међународне организације за миграције, више од 350.000 људи је до сада прешло Медитеран у настојању да се домогне Европе, а до сада је погинуло готово 3.000 избеглица.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару