Читај ми!

Политико: Исламска држава побеђује

На десетогодишњицу напада на Њујорк и Вашингтон чинило се да је тероризам на коленима, а данас, четири година касније, време је да се призна да терористи, или бар један посебан огранак, побеђују, објавио је "Политико".

У тексту под насловом "Исламска држава побеђује", Брус Хофман, директор Центра за безбедносне студије Универзитета Џорџтаун и стручни саветник Центра за борбу против тероризма на америчкој Војној академији, наводи да је "време да признамо да је наш одговор на Исламску државу био ужасан промашај", преноси Танјуг.

Хофман, који је био и члан комисије која је радила на извештају о нападима на Куле близнакиње у Њујорку, 11. септембра 2001, подсећа да је прошло 15 месеци откако су борци Исламске државе заузели пола Ирака и прогласили калифат и истиче да се отада нихов утицај само придружио.

Исламској држави, групи која је некада била део исте организације одговорне за нападе 11. септембра, свакодневно се придружују нови џихадисти из око 50 земаља широм света.

Хофман указује да не треба одбацити Исламску државу као "локални феномен", који се задржава само на територији Блиског истока.

Та организација сада има базе у најмање шест земаља и покривао област од запада и севера Африке до Арапског полуострва, као и до Синаја, јужне Азије и Кавказа.

Само у последњих годину дана, Исламска држава је инспирисала нападе у САД, Аустралији, Канади, Француској и Белгији, подсетио је Хофман.

"Суочавајући се са географски све широм и демографски све различитијом претњом, јасно је да је наша тренутна стратегија промашена", навео је Хофман.

То показала и анкета спроведена на пролеће међу учесницима конференције на америчкој Војној академији, међу којима су били највиши војни званичници, високи представници влада, научници, хуманитарци и новинари.

Чак 97 посто њих сложило се да САД губи у рату против Исламске државе.

Хофман је упозорио да претњу какву представља Исламска држава свет још није видео и да су величина, наоружање бораца Исламске државе, у комбинацији са њиховом способношћу да освоје и задрже територију, вероватно јединствени у аналима тероризма.

Према његовим речима, рату против тероризма је хитно потребна нова стратегија која мора да почне признањем да је Исламска држава озбиљна претња која неће нестати све док џихадисти не буду војно поражени.

Неопходно је урушити логистичку инфраструктуру Исламске државе, која држи под контролом нафтна поља и од тога дневно зарађује два милиона долара, навео је Хофман.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару