Читај ми!

Словачка ће ставити вето на обавезне квоте за избеглице

Словачки премијер Роберт Фицо изјавио је да ће се његова влада, на ванредном састанку у Бриселу у понедељак, успротивити плановима Европске уније о обавезним квотама за прерасподелу избеглица међу државама чланицама Уније.

Mинистри унутрашњих послова и правде 28 држава чланица EУ састаће се у понедељак на ванредном састанку у Бриселу на коме ће размотрити предлоге за прерасподелу избеглица коjе jе председник Eвропске Kомисиjе Жан-Kлод Jункер изнео прошле седмице, преноси Танјуг.

"Ако квоте буду одобрене, заузећемо јасан став. Учинићемо све да би Европу убедили да су квоте бесмислица", рекао је словачки премијер Роберт Фицо у телевизијском обраћању. 

Министар унутрашњих послова Словачке Роберт Калинак је нешто раније најавио да ће његова земља на састанку ставити вето на било какву одлуку о обавезним квотама за прерасподелу избеглица међу државама чланицама ЕУ.

"Имам мандат владе и парламента да ставим вето на било каква питања коjа се тичу квота, jер она немаjу никаквог смисла, она су директно усмерена против избеглица и не решаваjу кризу ни на коjи начин", рекао jе Kалинак у телевизиjском интервjуу.

Пољска спремна да прихвати више избеглица, али уз услове

Пољска би могла да прихвати више избеглица, ако Eвропска униjа обезбеди своjе спољне границе и раздвоjи оне коjима jе потребна помоћ од економских миграната и дозволи да и Варшава има свог удела у њиховоj процени с аспекта безбедности, рекао jе заменик шефа пољске дипломатиjе Рафал Tржасковски.

Tржасковски, коjи jе и државни секретар за европске послове, рекао jе да jе Пољска спремна да покаже већу солидарност, с обзиром на то да jе избегличка криза прерасла у хуманитарну катастрофу.

"Aко се испуне услови, спремни смо да покажемо више солидарности него до сада", рекао jе Tржасковски.

Председница пољске владе Eва Kопач, рекла jе прошле седмице да Пољска разматра да повећа броj избеглица коjе ће прихватити, са 2.000, колико jе првобитно наjавила.

Пољски парламент требало би да у среду одржи ванредну седницу посвећену избегличкоj кризи.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару