Читај ми!

Радикална левица задовољна избором Џеремија Корбина

Избор Џеремија Корбина за новог председника британских лабуриста, изазвао је задовољство радикалне левице у Европи и опречне оцене медија у Великој Британији. Не постоје шансе за "пуч" у странци против Корбина, упркос разликама у питањима спољне и безбедносне политике, изјавио његов заменик.

Председник шпанске партије Подемос Пабло Иглесијас поздравио је избор Корбина као "корак напред на путу ка промени Европе", преноси Бета.

Грчка Сириза је јучерашње страначке изборе Лабуристичке странке, на којима је Корбин освојио 59,5 одсто гласова, назвала "историјским" и оценила да је њима ојачан "европски фронт против мера штедње", преноси агенција Франс прес.

Осим тога, бивши грчки министар финансија Јанис Варуфакис изразио је наду да ће избор Корбина постати "извор светлости" за целу Европу.

Позитивне реакције стигле су и из Француске, а Партија левице поздравила је повратак левице у земљу "Маргарет Тачер и Тонија Блера".

Британски медији опречно су реаговали на резултат страначких избора лабуриста, па је левичарска штампа поздравила јучерашње изборе, док су конзервативци оценили да је Лабуристичка партија осуђена да "још дуго" остане у опозицији.

"Победио је јер представља одбацивање класичне политике и зато што други кандидати нису умели да побуде ентузијазам и наду", оценио је Ендру Хароп из удружења левог центра.

Корбин има 66 година и жестоки је противник мера штедње и симпатизер грчке Сиризе и шпанског Подемоса.

"Кампања за ове изборе показала је да је наша странка свестрана, демократска и разноврсна, потпуно посвећена потрази за праведнијим и бољим друштвом", рекао је Корбин после објављивања изборних резултата.

Позвао је конзервативну владу да покаже "више саосећања" према избеглицама које траже азил у Европи.

У тромесечној кампањи, која је уследила после оставке лидера Еда Милибанда након катастрофалног пораза лабуриста на мајским изборима, највише пажње је било посвећено Корбину, и британски медији оценили су да има највеће шансе за победу.

Корбин је био посланик 32 године, током којих је више од 500 пута гласао противно ставовима руководства своје партије. Важи за антиратног и пропалестинског политичара.

Противи се финансирању британског нуклеарног система "трајдент", а раније се залагао за излазак из НАТО-а, па и из Европске уније, али је по оба питања током кампање ублажио реторику.

Обећао је и да ће се као лидер Лабуристичке партије извинити за одлуку бившег премијера Тонија Блера да уђе у рат у Ираку. Корбин је посланик с најмањим расходима у британском парламенту.

Вотсон: Никакве шансе за пуч против Корбина

Главна опозициона странка у Великој Британији, Лабуристичка партија, мора да се уједини иза свог новог лидера Џеремија Корбина, изјавио је његов заменик, истовремено откривајући размимоилажења по питањима одбране и спољне политике.

Вотсон је Би-Би-Сију рекао да не постоје "никакве шансе" за пуч против Корбина, али је признао да постоје разлике које треба превазићи по питању политике, о којима би чланови странке могли да се изјасне, преноси Танјуг.

"Морам да будем поштен у вези са тим како ствари стоје, мислим да је НАТО чувао мир у Европи пола века", истакао је Вотсон, додајући да не верује да је већина чланова странке подржала Корбина искључиво због његових ставова у вези са НАТО.

"Циљ ми је да га уверим у значај НАТО... Те ствари треба да буду разрешене", навео је Вотсон.

Вотсон, који подржава обнову програма "Трајдент", такође, поручио је да би дефинитивно подржао останак Британије у Европској унији на референдуму који треба да се одржи крајем 2017. године.

Успон Корбина, који је гласао "не" за Европу на референдуму 1975. године и није се јасно изјаснио како планира да води кампању за предстојећи референдум, подстакао је бојазни међу неким проевропским Британцима да би могао да повуче милионе гласова лабуриста за подршку ЕУ.

Корбинова намера за укључивање исламистичких група Хамаса и Хезболаха у мировне преговоре на Блиском истоку, које Британија сматра за терористичке организације, наишла је, такође, на критике појединих лабуриста.

"За разлику од Корбина, главна струја Лабуристичке странке, не верује у бежање од међународних обавеза и никада неће понудити помоћ терористичким групама", написао је за лист Мејл он сандеј посланик лабуриста Џон Ман.

Ветеран левице Корбин добио је подршку 59,5 одсто чланова и присталица лабуриста, али има много мање подршке међу посланицима Лабуристичке партије, од којих је неколико изјављивало да та странка не може да победи на наредним изборима 2020. уколико се окрене улево.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару