Нереди код џамије у Јерусалиму

Сукоб Палестинаца и израелске полиције на месту где се налази џамија Ал Акса у јерусалимском старом граду. Полиција наводи да је група младих Палестинаца ушла у џамију да би узнемиравала Јевреје, уочи почетка јеврејске Нове године која се обележава у понедељак и уторак.

Нереди су избили у време велике напетости, након што је израелски министар одбране Моше Јаалон прошле недеље забранио две муслиманске групе, које се супротстављају јеврејским посетиоцима тог места, светог за обе вере, преноси Танјуг.

Палестински очевици кажу да су полицајци ушли у џамију, трећу по значају у исламу, јавља АП.

Како наводи полиција, врата џамије су закључана због оних који су бацали каменице и друге предмете. Слична тактика примењивана је и раније како би се повратио мир.

Полиција тврди да су се изгредници забарикадирали у џамији прошле ноћи, у намери да омету посете Јевреја пред јеврејску Нову годину која почиње вечерас.

"Маскирани демонстранти који су били унутра бацали су каменице и петарде на полицију. Цеви које могу да се напуне домаћим есксплозивом су такође нађене на улазу у џамију", наводи се у полицијском саопштењу.

Очевици муслимани су оптужили полицију да је ушла у џамију, направила штету и да су молитвени теписи делимично спаљени. Нереди су настављени напољу и полицајци су сузавцем и шок бомбама растеривали Палестинце.

У међувремену, палестински председник Махмуд Абас је најоштрије осудио напад на џамију, преноси Бета.

Иначе, потезом израелског министра одбране прошле недеље забрањене су групе Мурабитат и Мурабитун због, како је наведено, неопходности да се одбране безбедност државе, добробит јавности и јавног реда.

Кабинет министра је навео да су те групе главни фактор стварања напетости и насиља на месту које Јевреји зову Брдо храма и у читавом Јерусалиму.

Светилиште у Старом граду Јерусалима сматра се најсветијим местом јудаизма, а то је и треће најветије место ислама - ту се налазе џамија Ал Акса и чувена, златом опточена Купола стене. Од 1967. светилиште је под израелском контролом, али њиме управља муслиманско верско тело. Отворено је неколико сати дневно за посете туриста и Јевреја.

Немуслиманима је дозвољено да посећују то место, али Јевреји не могу да се моле нити да показују националне симболе, како не би избила напетост између њих и муслиманских верника.

Израел је окупирао источни Јерусалим, где се налази Ал Акса, у шестодневном рату 1967. године и касније га анектирао. То међународна заједница никада није признала.

Палестинци планирају да оснују своју државу на Западној обали и Појасу Газе са источним Јерусалимом као главном градом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару