Читај ми!

Широм Европе протести за и против избеглица

Десетине хиљада људи окупило се у Копенхагену, Лондону, Варшави и другим већим градовима на скуповима подршке избеглицама које траже уточиште у Европи. Одржано и неколико протеста против избеглица.

Неколико хиљада људи прошетало је кроз центар Лондона до канцеларије премијера Дејвида Камерона, носећи плакате на којима, између осталог, пише "Отворите границе" и "Избеглице унутра, торијевци напоље", јавља Танјуг.

Скупу је присуствовао и новоизабрани лидер главне опозиционе странке у Британији, Лабуристичке партије, Џереми Корбин.

Скуп је организовала група невладиних организација укључујући покрет "Зауставите рат", чији је један од оснивача Корбин.

"Време је да проговоримо против смртоносних граница подигнутих у наше име. Желимо да покажемо, заједно са хиљадама других широм Европе, своју солидарност са онима који беже од рата, насиља и деструкције. Желимо да поручимо свим избеглицама: добродошли сте!", написали су организатори у позиву на протест, објављеном на Фејсбук страници названој "Европски дан акције за избеглице".

У међувремену, око хиљаду људи се окупило у Стокхолму, Лисабону и Хелсинкију да изрази подршку бољој политици пријема избеглица.

На скупу подршке избеглицама из Сирије окупљени грађани у Берлину су махали сиријским заставама на којима је било написано "Добродошле избеглице".

"Све се одвија у миру и реду", објављено је на Твитер налогу данске полиције, где се наводи да око 30.000 људи учествује на протестима подршке у Копенхагену.

Цивилне групе организовале су протесте у Будимпешти и упутиле позив за успостављање заједничке европске политике о избеглицама засноване на солидарности.

Организатори скупа узвикивали су слогане попут "Не депортујте никога у Србију", поздравивши учеснике на неколико језика, укључујући енглески и арапски.

Хиљаде Пољака изашле су на улице Варшаве, Кракова и других великих градова у протестне походе против избеглица, и то у Варшави под барјаком од свињске главе.

Преко 5.000 Пољака из екстремистичког Национално-радикалног блока и фудбалских хулигана марширали су Варшавом у диму од петарди и уз скандирање "Пољска Пољацима!" и транспренте са поруком "Ислам је смрт", наводи Бета.

С друге стране, стотине других, с хлебом и сољу су поручиле избеглицама из Сирије и других муслиманских земаља да су добродошле.

Њихов циљ је био да подсете Пољаке на апел папе Фрање да пруже помоћ избеглицама, без обзира на веру - "Гост у дому, Бог у дому".

Испред споменика Копернику у Варшави окупило се скоро 3.000 Пољака, а пољски глумци читали су потресне исповести избеглица спасених из бродолома у Средоземном мору.

Више од 350 чешких мотоциклиста са националним заставама и амблемима у виду саобраћајног знака са прецртаном џамијом прошло је центром Прага до Вацлавског трга у протестној вожњи против избеглица и ислама.

Демонстрати су кренули центром Прага до седишта чешке владе на другој обали Влтаве, скандирајући захтев да Чешка изађе из ЕУ, као и поруке да у Бриселу седе лицемерни, мултикултуралношћу заслепљени лудаци.

Неколико стотина Пражана је, истовремено, демонострирало на Вацлавском тргу за отворену Европу и Чешку без расистичке мржње и ксенофобије.

Они су доброшлицу избеглицама изразили транспарентима на којима је писало "Селити се није злочин", Мржња није решење" и "Избеглице, добродошле", "Одбијамо орбанизацију Европе".

Још један мањи скуп одржан је у Падбургу, селу на немачкој граници, кроз које су бројне избеглице прошле, где се око 400 људи окупило да изрази своју подршку.

У исто време, на контрамитингу у истом селу, окупило се око 150 људи који су тражили затварање граница, саопштила је полиција.

Очекује се да ће десетине хиљада људи изаћи на улице и других европских градова, како би "Даном акције" изразили солидарност са избеглицама. Око 6.000 људи пријавило се за протесте у Бечу, а неколико хиљада њих очекује се и у Атини, као и у француским градовима Ници, Лиону и Авињону.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару