Читај ми!

Британски парламент одбацио закон о еутаназији

Већином гласова у британском парламенту одбачен предлог закона о процедури добијања лекова за еутаназију у Енглеској и Велсу.

За предлог у Представничком дому гласало је 118 посланика, а 330 било је против плана о дозвољавању неким смртно болесним одраслим особама да окончају живот уз медицински надзор, преноси Танјуг.

Претходни пут Вестминстер је разматрао могућност легализовања одређеног облика добровољне смрти пре скоро 20 година, 1997. године , подсећа Би-Би-Си.

Присталице предлога, који је поднео лабуриста Роб Морис, тврде да би његово усвајање омогућило болесним људима достојанствену и мирну смрт, док противници сматрају да је апсолутно неприхватљиво размишљати на тај начин и тврде да су њиме недовољно заштићена права болесника на умору.

У њему је предлагано да се лекарима дозволи да препишу смртоносну дозу лека болесницима којима је остало до краја живота највише шест месеци.

За сваки од случајева требало би добити одобрење два лекара и судије Врховног суда, а пацијент би лек узимао самостално - учешће друге особе, па и лекара, било би незаконито, наведено је у предлогу.

Морис је, образлажући предлог, рекао да он "нуди више заштите живима и већи избор умирућима", као и да не зна шта би он учинио да је смртно болестан, али да би "било утешно знати да је могућ избор".

Посланица Конзервативне странке Керолајн Спелман рекла је да без одговарајућих мера предострожности закон о "праву да се умре", може да се претвори у закон о "обавези да се умре".

До сада су сви покушаји да се законски реши питање убиства из милосрђа пропали.

Британски премијер Дејвид Камерон није учествовао у расправи, али је раније изнео став да се противи новом предлогу закона, који би по његовим речима, могао да
приближи Велику Британију ка "легализацији еутаназије".

Према енглеском закону еутаназија је илегална и сматра се убиством.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару