"Вишеградска четворка" и даље одбија квоте за избеглице

Шефови дипломатије "Вишеградске групе", у којој су Чешка, Словачка, Мађарска и Пољска, не прихватају предлог Европске комисије о обавезујућим квотама за прихват избеглица, показујући да влада дубок раздор на европском континенту поводом одговора на избегличку кризу.

Домаћин састанка министарске четворке са немачким министром спољних послова Франком Валтером Штајнмајером, Љубомир Заоралек, рекао је новинарима да је потребно "задржати контролу над бројем оних које је могуће прихватити", јавиле су чешке агенције, преноси Танјуг.

Немачка, која је до сада примила највише захтева за азил, захтева обавезујућу прерасподелу 160.000 избеглица међу земљама Европске уније, наводи АП, додајући да је Штајнмајер, међутим, чуо јасно и недвосмислено "не" од четири централноевропске земље.

Позивајући на "европску солидарност", Штајнмајер је рекао да је мигрантска криза "вероватно највећи изазов за ЕУ у њеној историји" и да је "немогуће да се једна земља избори са таквим изазовом".

"Имамо различит поглед" на тај проблем, рекао је шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак, док је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто рекао да је "први и најважнији задатак контрола спољних граница ЕУ".

Немачки министар је, како извештава америчка новинска агенција, напустио пре времена заједничку конференцију за новинаре у Прагу, наводно због више раније заказаних обавеза.

Франс прес наводи да очигледан неуспех Штајнмајерове мисије долази у тренутку када је рекордан број људи ушао у Македонију и Мађарску - у Македонију из Грчке за само 12 сати током ноћи 7.600, а у Мађарску у четвртак 3.601.

Штајнмајер је рекао да Немачка очекује прилив од 40.000 миграната овог викенда, наводи АФП.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару