Читај ми!

Годишњица терористичких напада на Њујорк и Вашингтон

Сједињене Америчке Државе обележавају 14 година од терористичких напада на Њујорк и Вашингтон, 11. септембра 2001. године у којима је погинуло 2.977 људи.

У оквиру обележавања годишњице терористичких напада, председник САД Барак Обама посетиће војну базу у месту Форт Мид у Мериленду, преноси АП, наводи Танјуг.

Портпарол Беле куће Ерик Шулц рекао је да ће Обама, том приликом, разговарати са припадницима војске, који свакодневно брину о безбедности земље.

Главна церемонија, као и претходних година, биће одржана у Националном меморијалном центру, који се налази на месту некадашњег Светског трговинског центра, чиме ће се обележити сећање на рушење две "куле близнакиње", напад на Пентагон и пад авиона у Пенсилванији 11. септембра 2001. године.

Одавање поште жртвама у Меморијалном центру укључује и читање имена страдалих у нападима 1993. и 2001. године, док ће увече два снопа уперити плаву светлост ка небу како би подсетили на срушене куле Светског трговинског центра, најављују амерички медији.

Касније данас, како преносе медији, свечано ће бити отворени и музеј и меморијални центар, који су изграђени на месту где се срушио авион у Пенсилванији када је страдало 40 чланова посаде и путника.

Посетиоци ће у оквиру тог 26 милиона вредног комплекса, између осталог, моћи да виде портрете путника и преслушају снимљене разговоре са члановима породице за време несрећних догађаја пре тачно 14 година.

Скоро 3.000 људи је страдало када су два отета авиона ударила у "куле близнакиње" у Њујорку, које су се срушиле, као и приликом удара трећег авиона на зграду Пентагона у Вашингтону и пада авиона у Пенсилванији на сутрашњи дан 2001. године.

Терористицке нападе извели су припадници Ал Каиде, а тај трагичан догађај имао је последице широм света.

Након напада, Бела кућа на челу са Џорџом Бушом млађим објавила је рат тероризму у свету, што је несумњиво суштински одредило тенденције у међународним односима првих деценија 21. века.

Акција 19 припадника Ал Каиде почела је тако што су отели четири путничка авиона који су узлетели са аеродрома у Бостону, Њујорку и Вашингтону.

Отмичари су ушли у кабине авиона и, користећи ножеве за сечење папира које су прошверцовали у авион, убили пилоте и преузели контролу над летелицама.

Први авион "Американ ерлајнса" је, у 8.46 сати, ударио у северну кулу Светског трговинског центра у Њујорку, а недуго потом други отети авион компаније "Јунајтед" ударио је у јужну кулу, док се трећи отети авион забио у седиште Пентагона.

Из "кула близнакиња" у Њујорку свега је 20 људи, који су били на спратовима изнад места удара, успело безбедно да напусти зграде пре него што су се урушиле.

Међу жртвама 11. септембра било је и 372 странаца, од којих је и један држављанин Србије.

Огромне жртве су претрпели њујоршки ватрогасци, цијих је 343 колега погинуло у паду "близнакиња", док су покушавали да помогну повређенима да напусте зграде.

Касније су надлежне службе САД оцениле да је "мозак" напада био Халид Шеик Мухамед, који је ухваћен у марту 2003. године у Пакистану, а у фебруару 2008. године оптужен за ратни злочин.

Командоси америчке војске извели су у пролеће 2011. године препад на једно имање у Пакистану где се крио Осама бин Ладен, оптужен да је одговоран за терористичке нападе на САД и ликвидирале га, о цему је Обама известио нацију и цео свет.

Од напада 2001. године више од 20 терористичких завера је откривено у Њујорку, изјавио је недавно шеф полиције у том граду Бил Брантон, упозоривши да је ризик од још једног тако разарајућег напада "већи него икад".

Брантон је истакао да постоји опасност од усамљених нападача или радикализованих исламиста, који подржавају припаднике Исламске државе у Сирији и Ираку, наводи АФП.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару