Читај ми!

Меркелова тражи квоте "без горње границе"

Немачка канцеларка Ангела Меркел затражила је од Европске уније да постигне договор о пропорционалној подели избеглица без ограничења њиховог броја. Меркелова је тиме отишла много даље у односу на план који је представила Европска комисија. Канцеларка је нагласила да се подносиоци захтева за азил са Балкана морају што пре вратити у своје земље.

Меркелова је рекла да људи, који нису побегли од политичког прогона или рата, без обзира на то колико им је тешка лична судбина, не могу остати у Немачкој. То се, како је истакла, пре свега односи на оне са Балкана који што пре морају бити враћени назад у своје домовине, преноси Танјуг.

Упозорила је да се сви који долазе у Немачку морају придрижавати закона и прописа.

Канцеларка је у обраћању немачком парламенту, говорећи о избеглицама и Европској унији, указала на потребу обавезујућег договора о расподели избеглица између држава чланица, "према праведним критеријумима", пренела је агенција АФП.

"Не можемо да кажемо да ћемо расподелити фиксни број избеглица. Не можемо само да одредимо горњу границу броја избеглица и да кажемо 'Баш нас брига за оне изнад те границе'", истакла је немачка канцеларка.

Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер представио је у Европском парламенту у Стразбуру нови план за распоређивање широм Европе избеглица са ратом захваћених подручја Блиског Истока и Африке.

План предвиђа да земље чланице солидарно приме укупно 160.000 избеглица, које се тренутно налазе махом у Грчкој и Шпанији.

Меркелова је у парламенту своје земље истакла да би био корак напред да се постигне оно што је Јункер данас предложио, али је додала и да је изазов дубљи од просте расподеле избеглица.

Истакла је да се, с обзиром на очекиваних 800.000 избеглица у овој години у Немачкој, "не може једноставно даље радити онако како се до сада радило" и упозорила да пребацивања опозиције да ће се Немачка због избеглица морати задуживати, нису од помоћи.

"Ми сада, једноставно, морамо деловати", рекла је Меркелова и додала да се сада не ради само о томе да се убрза процес доношења одлука о статусу азиланата или повећању финансијских издвајања за њих, већ и о "извлачењу основних поука из прошлости".

Напоменула је да би многе избеглице из ратних подручја и они који траже азил можда могле дугорочно остати у Немачкој.

"Зато морамо ми интеграцију од почетка признати као највиши приоритет", рекла је Меркелова.

Ако би то успело, онда би, сматра Меркелова, актуелна река избеглица имала више шанси него ризика за Немачку.

Указујући на потребу да се људи са Балкана брзо врате у своје домовине, канцеларка је упозорила да се сви они који долазе у Немачку морају придржавати закона и правила и да такозвана "паралелна друштва" неће бити толерисана.

Нападе на избеглице и њиихове домове назвала је "срамним и одвратним" и нагласила да закон ту мора да се спроводи, али и у области интернета.

Меркелова је пред посланицима хвалила немачку привреду, добру коњунктуру и ниску запосленост - најнижу од 1991. године.

Канцеларка је истакла да, упркос избегличкој кризи, Немачка не жели ново задуживање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару