Читај ми!

"Луфтханза" отказала хиљаду летова, суд забранио штрајк

Немачка авиокомпанија "Луфтханза" отказала је хиљаду летова због штрајка пилота, саопштено је из компаније, уз извињење што 140.000 људи неће отпутовати тамо где су планирали.

Синдикат пилота почео је обуставу рада на дугим линијама, а данас ће штрајк бити проширен на средње и кратке летове. Око 5.000 пилота тражи да "Луфтханза" настави да плаћа прелазну накнаду онима који желе да се раније пензионишу.

Путницима се саветује да стање свог лета провере на сајту компаније.

Иначе, суд за радне односе покрајине немачке Хесен забранио је данас даљи штрајк пилота и тиме донео другачију одлуку од судова у Келну и Франкфурту, који су јуче одбацили тужбу компаније и прогласили легалним актуелни штрајк.

Како преносе немачки медији, судије су образложиле своју одлуку о забрани тиме да би штрајк могао бити усмерен и против планова о реструктурирању компаније и да би тиме штрајк могао да има нерегуларни циљ, преносе немачки медији.

Компанија "Луфтханза" је још јуче желела да законски стопира штрајк, што су судови у Келну и Франкфурту одбацили, подсећају медији и наводе да су пилоти "Луфтханза", у борби за боље услове рада и зарада, наставили јуче започети штрајк који је требало да траје до минут пред поноћ и погодити, како се процењује, око 140.000 путника, јављају медији.

Рачуна се да је у време штрајка морало да буде око 1.000 отказаних летова од укупно 1.520 летова.

Штрајк је 13. по реду од априла прошле године, а и овај пут је организован због дугорочног спора са управом о превременом пензионисању, односно, због плана управе авио-компаније да укине пропис према којем пилоти могу да се пензионишу са 55 година, а затим да примају до 60 одсто плате све док не напуне 65 година, када према немачком закону имају право на пензионисање.

Штрајковало се, такође, и због захтева за повишицом од 10 одсто. Послодавац је понудио пилотима, у зависности од пословног успеха компаније, од 2016. године три одсто повећања зараде, преносе медији.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару