Читај ми!

Руси алтернативном рутом лете до Сирије

Русија ће наставити да снабдева Сирију хуманитарном помоћи заобилазећи ваздушни простор Бугарске и Грчке, користећи алтернативне правце, изјавио је заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков.

"Наравно да ћемо пронаћи алтернативне правце", рекао је Рјабков, одговарајући на питање новинара да ли ће испорука хуманитарне помоћи Сирији бити настављена после одлуке Софије и Атине да не дозволе прелет руских авиона, али није прецизирао којим ваздушним путем ће они летети, преноси Танјуг.

Руски дипломата рекао је да жали што су неке земље под притиском Вашингтона и Брисела одступиле од својих међународних дужности затварајући своје ваздушне коридоре за достављање хуманитарне помоћи.

У међувремену, Грчка је демантовала да је разљутила Москву тиме што је разматрала захтев САД да забрани Русији коришћење ваздушног простора за превоз помоћи Сирији.

"Нико није изразио незадовољство или изнео неки негативан коментар", навео је у саопштењу портпарол Министарства спољних послова Константинос Кутрас.

Москва је у уторак саопштила да је затражила објашњење од НАТО чланица Грчке и Бугарске, након што је Софија забранила Русији коришћење њеног ваздушног простора, а Атина објавила да су Сједињене Државе затражиле и од Грчке да уради исто.

"Ако неко – у овом случају наши грчки и бугарски партнери – има било какве сумње, онда би, наравно, требало да објасне у чему је проблем", изјавио је за Интерфакс заменик руског министра спољних послова Михаил Богданов.

Грчка је објавила да је амерички захтев добила између 1. и 24. августа.

Портпарол грчке владе је за АФП рекао да је Русија прво затражила да користи грчки ваздушни простор пре 25 дана, а потом је одлучила да користи алтернативни правац.

Бугарска је јуче одбацила руски захтев за коришћење бугарског ваздушног простора за летове којима би Русија достављала помоћ Сирији, "због озбиљних забринутости око садржаја који се превози тим авионима". 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару