Читај ми!

Аустралија и земље Латинске Америке спремне за прихват избеглица

Више земаља Латинске Америке је након Европе саопштило да је спремно да прими неколико хиљада миграната који беже од сукоба на Блиском истоку. У Уругавају сиријске избеглице које су стигле још прошле године, протестују захтевајући од власти да им допусте да се врате у Сирију. Аустралија спремна да прихвати 12.000 избеглица.

Председник Венецуеле Николас Мадуро, социјалиста познат по шокантним изјавама и подршци властима сиријског председника Башара ел Асада, рекао је да жели да око 20.000 Сиријаца, сиријских породица дође у Венецуелу у којој већ живи велика сиријска заједница, преноси Бета.

Председница Бразила Дилма Русеф рекла је да је спремна да прими "отворених руку" избеглице који, "протерани из своје домовине, желе да живе, раде и доприносе просперитету и миру у Бразилу".

Међу земљама Латинске Америке, Бразил је примио највише сиријских избеглица од почетка рата у Сирији 2011. године, укупно 2.000.

Та латиноамеричка земља је пре две године ублажила процедуре за усељавање Сиријаца и припрема се да продужи ту меру.

Званичник Министарства правде задужен за Национални одбор за избеглице Бето Васконселос рекао је да се у протекле четири године број избеглица у Бразил повећао са 4.000 на 8.400.

Међутим, број Сиријаца се смањује.

"У Рио де Жанеиро, на пример, сада све више долазе избеглице из Демократске Републике Конго", рекао је аналитичар Фернандо Бранко.

Чиле, у који до сада избеглице нису долазиле, саопштио да је спреман да их прими.

"Ако се од нас то затражи, спремни смо да са великим задовољством отворимо врата", рекао је председник Панаме Хуан Карлос Варела.

У Аргентини је у октобру 2014. покренут програм за прихват Сиријаца, који је омогућио да буде примљено 90 сиријских избеглица.

У Уругвају, првој земљи у региону која је 2014. покренула програм за прихват 117 сиријских избеглица, ствари, међутим, не иду глатко.

Пет породица са децом од понедељка протестује испред председничке палате захтевајући да им се омогући одлазак из земље јер наилазе на економске текоће и проблеме у интеграцији, иако месечно, зависно од структуре породице, могу да добију и више од 2.000 долара.

"Нисмо побегли од рата да би овде умрли од сиромаштва", рекао је за АФП Махер ел Дис (36) и додао да им није омогућен ни одговарајући смештај.

У Бразилу, такође, и поред добре воље са највишег места, нема организоване политике за пријем избеглица и не постоји надлежно министарство, рекао је Фернандо Бранко.

И Аустралија је саопштила како је спремна прихвати избеглице.

Аустралијски премијер Тони Абот изјавио је да ће се Канбера за неколико дана прикључити ваздушним ударима коалиционих снага на положаје Исламске државе у Сирији, као и да ће његова земља примити додатних 12.000 избеглица са Блиског истока.

Абот је најавио да ће његова влада издвојити додатних 44 милиона аустралијских долара да би 240.000 избеглица из Сирије и Ирака могло да остане у избегличком кампу у Јордану, Либану и Турској.

Влада Аустралије "делује разумом, као и срцем" да би се помогло на десетинама хиљада људи који беже од сукоба, додао је Абот.

Абот је истакао да су и одговор на избегличку кризу и појачавање војних мера против екстремистичке Исламске државе у Сирији од националног интереса за његову земљу, пренеле су агенције.

Високи комесаријат УН за избеглице саопштио је да је од почетка године 380.000 избеглица из земаља које потресају сукоби стигло преко Средоземног мора у Европу.

Према подацима УНХЦР-а, из Сирије је због рата побегло 3,8 милиона људи а 7,6 милиона је расељено.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару