Читај ми!

ЦСУ: И Сиријци могу бити депортовани

Баварска Хришћанско социјална унија (ЦСУ), одакле су прошлог викенда стигле критике на рачун канцелара Ангеле Меркел због пријема на хиљаде избеглица, не искључује могућност да би и Сиријци који траже уточиште у Немачкој могли бити протерани назад у своју домовину.

Шеф парламентарне групе ЦСУ у Бундестагу Макс Штраубингер је рекао да нису свуда у Сирији ратне операције, преноси Танјуг.

"Алепо није Дамаск", рекао је Макс Штраубингер за медијску групу Уводник мрежа Немачке, (Redaktionsnetzwerk Deutschland), којој припада тридесетак немачких дневних листова.

Штраубингер је оставио отовреним питање како би се те депортације спроводиле и нагласио да и у Сирији постоје региони где човек може живети.

Према његовим речима, Немачка мора тамо, где може, враћати избеглице "иначе, прети крај спремности да се помогне, која је до сада постојала".

Штраубингер је критиковао вицеканцелара и шефа Социјалдемократске партије (СПД) Зигмара Габријела због његове изјаве да би Немачка могла изаћи на крај са до пола милиона избеглица годишње.

Шеф парламентарне групе ЦСУ је ту Габријелову изјаву навео као погрешан Сигнал према свету.

Немачка је овог викенда према договору са Мађарском и Аустријом отворила врата за око тридесетак хиљада избеглица, а из редова ЦСУ је тај потез критикован као погрешан сигнал према Европи и одлука која није била договорена са немачким покрајинама.

Када је, међутим, о покрајинама реч, немачка штампа данас пише да се покрајина Северна-Рајна Веставлија осећа сама остављена у питању збрињавања избеглица.

Шефица владе те покрајине Ханелоре Крафт захтевала је побољшање програма збрињавања избеглица и корекцију процене да ће ове године око 800.000 људи доћи у Немачку из кризних подручја.

"Нама је свима јасно да се неће остати код 800.000 људи", рекла је Крафт, у чију покрајину ће бити смештен нешто више од 21 одсто новопридошлих избеглица, што је највећи број у поређењу са осталим немачким покрајинама.

Крафт је захтевала једно сушинско побољшање пакета мера за збрињавање избеглица, које би до краја октобра требало да усвоји Бундестаг и Бундесрат.

Немачка влада одлучила је, наиме, да издвоји три милијарде евра за 16 немачких савезних држава и општине као помоћ у ношењу са таласом од хиљадама избеглица и економских миграната који су стигли током прошлог викенда.

Поред три милијарде евра за немачке савезне државе и општине, званични Берлин планира да издвоји још три милијарде евра за финансирање својих трошкова, као што су плаћање накнада за азиланте.

Споразум укључује проширење списка земаља које се сматрају безбедним што се односи на оне који, углавном, немају право на добијање азила - са Косова, из Албаније и Црне Горе.

Међу онима који су већ у тој категорији су држављани Србије, Македоније и Босне и Херцеговине.

Циљ је да се убрзају процедуре за добијање азила односно изручења за (економске) мигранте из Југоисточне Европе, како би се фокусирали на избеглице из ратом захваћених земљама као што су Сирија, Ирак и Авганистан.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару