Читај ми!

Проблеми избеглица и у обећаној земљи

Иако је Немачка многима крајњи циљ, посао и процедуре у вези са утврђивањем статуса ту се не завршавају. Следи чекање пред шалтерима, редови за хуманитарну помоћ и планирање следећег одредишта. Eкипа РТС-а је у Берлину проверавала шта чека избеглице када тамо стигну.

Момка, који је дошао до Берлина, још година дели до пунолетства, а од породице хиљаде километара. Када је из Сирије кренуо пешке, веровао је да долази у обећану земљу.

"Дошао сам у Немачку зато што сам видео да је овде добра ситуација, желео сам да и моја породица дође. Али сам се изненадио кад сам дошао овде, спавам на улици", каже младић из Сирије.

Тридесеттрогодишњи Сиријац каже да, када буде добио документа, знаће да ли остаје овде у Берлину или ће морати да иде у неки други град. Како додаје, сада морају да чекају у Берлину.

Испред Државне канцеларије за здравство и социјална питања чекају да буду регистровани, како би се покренула процедура за добијање избегличког статуса. Многи чекају и по више недеља.

У Берлину преко недеље буде више стотина избеглица из Сирије, Авганистана, Ирака, али и са Балкана. Данима стоје у киломентарским редовима, чекајући број који би им, како се надају, обезбедио нормалан живот.

Волонтерка Лејла каже да је ситуација веома лоша.

"Није добро, јер они спавају на улицама, а ово је Немачка, живимо у Немачкој, не у Африци. Не знам, ова ситуација ме веома изненађује. Избеглице које овде долазе не очекују овакву ситуацију. Беже од рата", навоси волонтерка Лејла.

Попут Лејле, стотине људи свакога дана избеглицама доноси храну, воду, одећу. Пружају им и медицинску помоћ, јер кажу да нема довољно ни лекара ни лекова.

"Ово је срамота. Људи стоје овде, желе да спавају, желе да једу, пију, али због немачке бирократије они су овде и ништа се не дешава", рекао је Мајк, становник Берлина.

Канцеларија испред које чекају, ради само од понедељка до петка. А кад се шалтер у 18 сати затвори, аутобусима се одвозе у избегличке кампове. Иако их у Берлину има педесетак, у њима нема довољно места за све. Зато ће и ове ноћи десетине спавати у неком од берлинских паркова.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару