Кери: Спремни смо и да напустимо преговоре са Ираном

Иран и САД су остварили "стварни напредак" по питању нуклеарног споразума, али постоји неколико тешких питања која треба решити, и Вашингтон је спреман да, уколико до тога не дође, преговоре напусти, изјавио је амерички државни секретар Џон Кери.

Џон Кери је током дана разговарао са шефом иранске дипломатије Џавадом Зарифом у бечком хотелу "Пале Кобург", где преговори улазе у девети дан, преноси Танјуг.

"Ми смо, заправо, остварили стварни напредак, али још нисмо тамо где треба да будемо по неколико најтежих питања. Уколико не будемо имали споразум и ако постоји неспремност за покретање питања која су за нас важна, председник Обама је увек говорио да смо спремни да преговоре напустимо", рекао је Кери.

Нуклеарни преговори Ирана са САД, Русијом, Кином, Британијом, Француском и Немачком, који су почели крајем 2013, усмерени су на постизање споразума, који би ублажио бојазни Запада да Техеран под плаштом цивилног нуклеарног програма развија оружје, у замену за ублажавање санкција које су нанеле велику штету иранској економији.

Почетком априла, Иран и шест сила постигли су у Лозани договор о оквирном споразуму који треба да буде финализован до краја јуна, а према коме је Техеран у обавези да значајно смањи број центрифуга у замену за суспензију санкција.

Током преговора одлучено је, међутим, да се рад на споразуму продужи до 7. јула.

 

 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи