Читај ми!

Џихадиста Исламске државе обучаван у САД

Jедан борац Исламске државе, који позива на џихад у новом онлајн видео-снимку, обучаван је за борбу против тероризма на америчком тлу у програму који организује САД, потврђено из Стејт департмента за "Си-Ен-Ен".

На видео-снимку приказан је бивши командант полицијских снага Таџихистана Гулмурод Калимов који, одевен у црну одећу Исламскe државe и са снајпером у руци, говори да је учествовао у програмима обуке на америчком тлу, најмање три пута, од чега једном у Луизијани, преноси Танјуг.

"Од 2003. до 2014. пуковник Калимов је учествовао у пет противтерористичких тренинга у САД и Таџикистану у оквиру програма Помоћи за борбу против тероризма Бироа за дипломатску безбедност”, рекла је портпаролка Стејт департмента.

Програм је намењен обуци кандидата из држава учесница најсавременијим противтерористичким тактикама за борбу против управо оне врсте екстремиста којима се Калимов сад придружио.

Калимов на видео снимку каже да га је оно што је видео на тренинзима окренуло против САД.

"“Слушајте америчке свиње, био сам у Америци три пута. Видео сам како обучавате војнике да убијају муслимане. Учите своје војнике како да опколе и нападну, како би искоренили муслимане и ислам"”, поручио је Калимов.

Уз божју вољу, наћи ћемо ваше градове, доћи ћемо вам у куће и убићемо вас”, поручује екстремиста Исламске државе и онда показује своју вештину тако што пуцњем из снајпера распрсне један парадајз на удаљености од око 23 метра.

Експерти сада страхују да би Калимов могао своја инсајдерска знања о тактикама САД да пренесе екстремистима Исламске државе. 

То је врло опасна могућност”, рекао је за бивши официр војнообавештајне службе Мајкл Брин, сада при "Трумановом пројекту" у Вашингтону.

Брин је казао да делује да је Калимов био укључен у заштиту "осетљивих" особа и мета и да стога сигурно зна како се планирају антитерористичке операције и зна како размишљају људи који штите важне мете као и амбасаде.

Бивши снајпериста Пол Шар, који сада ради у Центру за нову америчку сигурност, сматра да би улога Калимова могла да буде не само у обуци исламских бораца, већ и у њиховом регрутовању.

Калимов је био официр примарне противтерористичке јединице у Таџикистану, а њега и друге чланове јединице препоручила је влада те државе, наведено је из Стејт департмента.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару