Земљотреси тресу зграде у Токију

Земљотрес јачине 7,8 јединица Рихтера погодио источни део Јапана. Епицентар потреса је на групи јапанских острва Бонин. Нема извештаја о жртвама или штети. Други земљотрес јачине 6,4 јединица Рихтера северно од јапанских острва Изу.

Јак земљотрес је погодио источни Јапан, а епицентар земљотреса био је на око 874 километара од Токија, у Тихом океану, јавља Танјуг.

Потрес је трајао око минут и догодио се око 20.30 часова по локалном времену.Потрес је био на великој дубини - на 590 километара према проценама јапанских, односно 678 километара према проценама америчких сеизмилога - па није издата узбуна од цунамија.

Овакви земљотреси, далеко од копна, обично не подижу џиновске таласе, и ретко причињавају већу штету. 

Земљотрес је затресао зграде у јапанској престоници, услед чега су се активирали аларми на аутомобилима.

На северном ободу Токија, у префектури Саитама, око 400 кућа је остало без струје.

Један локални званичник са острва Ћићиџима, у склопу архипелага Огасавара, испричао је да је потрес испрва био благ, и кад се чинило да је готов, земља се "дивљачки заљуљала".

"Нисам био у стању да се задржим на ногама", рекао је Јошијуки Сасамото.

Јавна телевизија ХНК је саопштила да нема извештаја о штети или повређенима.

Други земљотрес јачине 6,4 јединица Рихтера погодио је област Тихог окена, северно од јапанских острва Изу, саопштио је Амерички геолошки завод.

Епицентар земљотреса био је 627 километара јужно-југоисточно од Токија на дубини од 13 километара испод површине океана. 

Земљотрес јачине девет степени, на дубини од само 24 километра, погодио је 11. марта 2011. године североисток Јапана, подигавши цунами који је опустошио већи део пацифичке обале Јапана.

Џиновски талас је убио више од 18.500 људи и, оштетивши нуклеарну централу Фукушима на 220 километара од Токија, изазвао другу највећу нуклеарну катастрофу у мирнодопским условима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару