Берлин тражи од Москве објашњење "црне листе"

Немачка тражи од Русије објашњење због чега се осморо немачких грађана налази на "црној листи" званичника којима је забрањен улазак у Русију. Праг очекује заједнички одговор Брисела Кремљу.

Званични Берлин је "у контакту с Москвом" и "инсистира на транспарентности" у решавању овог проблема, наводи се у саопштењу и додаје да особе које се налазе на листи имају право да знају због чега им је улазак у Русију забрањен, пренео је Тас.

Према писању листова Билд и Франкфуртен Алгемајне Цајтунг, руска страна посла је "црну листу" на адресе многих дипломатских мисија земаља ЕУ у Русији.

Од немачких држављана, на листи се налазе посланик у парламенту Карл Георг Велман, генерални секретар Савета Европе Уве Корсепиус, државна секретарка за одбрану Катрин Судер, командант немачких Ваздухопловних снага Карл Милнер и политичар из странке ЦСУ Бернд Поселт.

Неки европски политичари, чија су се имена нашла на руској "црној листи" изјавили су данас да су "поносни" због тога.

Русија је овом листом одговорила на санкције које јој је Унија увела због Крима и Украјине, рекао је јуче премијер Холандије Марк Руте.

"Присуство на овој листи не мења моју посвећеност народу Украјине", написала је посланица у шведском парламенту Ана Марија Кораза Билт на Твитеру.

"Имам више разлога да будем поносна него да се плашим... Путинова листа је потврда да радим добро као парламентарац", додала је супруга бившег шефа шведске дипломаије Карла Билта.

"Црну листу" је међу првима коментарисао премијер Холандије Марк Руте, који је рекао да она није заснована на међународном закону, да није транспарентна и да би могла да се оспори на суду.

Праг очекује заједнички одговор Брисела Кремљу 

На званичном списку, који су руске власти послале амбасадама чланица САД, обрели су се и бивши шеф дипломатије Чешке кнез Карел Шварценберг, бивши европски комесар за проширење Штефан Филе, европосланик Јаромир Штетина и потпредседник опозиционе Шварценбергове ТОП09 Марек Женишек, преноси Бета.

Суседна Пољска има чак 18 имена на листи, а међу њима су и бивши председник Европског парламента Јежи Бузек, бивша шефица дипломатије Ана Фотига и председник Сената пољског парламента Богдан Борусевич.

Борусевич је још раније сазнао да је на руској интерној "црној листи" пошто је Русија одбила да га пусти у Москву на сахрану убијеног лидера руске опозиције Бориса Њемцова почетком марта, када је Борусевич требало да предводи пољску делегацију.

"Не сматрам да Чешка треба да предузима некакве самосталне кораке. Сигурно ћемо се посаветовати у оквиру ЕУ да ли на то треба некако посебно да реагујемо", рекао је премијер Соботка.

Додао је да је "црна листа" одмазда Москве за санкције и једнострани корак Русије.

"Тај списак нема никакав међународни прави оквир. Не схватамо зашто су тамо имена наших политичара и тражићемо објашњење", рекла је портпаролка чешког Министарства иностраних послова Михаела Лагронова.

Марек Женишек је навео да ће, уколико Русија не буде бесконачно ширила своје територије, издржати забрану док је Путин на власти.

"За мене је то доказ да свој посао радим добро", реаговао је Жењишек на забрану уласка у Русију.

Европосланик Јаромир Штетина рекао је медијима да је њему улазак у Русију забрањен још од 2000. године, зато што се већ тада обрео на списку неподобних новинара.

"На овом новом списку сам са низом колега из Европског парламента. То су углавном храбри људи који умеју да размишљају. У њиховом друштву ми је добро", поручио је Штетина.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару