Немачка, и геј бракови на дневном реду

Немачки канцелар Ангела Меркел, коју притиска и власт и опозиција у афери испомоћи немачке обавештајне службе Американцима у шпијунирању Европљана, нашла се и под притиском захтева да се њена конзервативна Хришћанско-демократска унија отвори и заузме слободнији став у питању хомосексуалних бракова.

После Ирског референдумског "да" хомосексуалним браковима, председавајући Савеза немачких хомосексуалаца и лезбејки у ЦДУ Александер Фогт рекао је да је то сигнал и за Немачку, наводи Танјуг.

Сада се у Немачкој, као и у нашој ЦДУ партији, мора нешто догодити, рекао је Фогт и захтевао од Меркелове да брзо делује.

Он је, како преносе немачки медији, оценио да опасност да се због тога на десници нешто изгуби и није велика и додао да, ако се чак католички обојене земље, као што су Ирска или Шпанија, отварају за хомо-бракове, онда то показује колико се друштвена клима променила.

Човек би морао да размисли о томе да оно што католички Ирци могу, можемо и ми, рекао је и члан президијума ЦДУ Јенс Шан.

У Немачкој се води озбиљна дебата о хомосексуализму и равноправности једнополних партнерстава са браком, која показује сву сложеност животне стварности у водећој земљи Европе, али и потврђује да је више од две трећине Немаца за хришћански хетеросексуални однос отац-мајка-дете, као најбољу форму породице.

Немци жестоко дискутују о хомосексуализму - што би се могло тумачити чињеницом да, у поређењу са остатком света и даље веома лагодно живе, да немају мука с прехрањивањем породица, да имају све, па им је сада, ето, на ред дошла и та тема.

Дискусија о хомосексуализму, ипак, није резултат имања, задовољства, успеха, пара или досаде, већ озбиљна политичка тема.

У оквиру помака напред по том питању, у Немачкој је законски дозвољено хомосексуалним паровима усвајање усвојене или рођене деце својих партнера.

Тако је, пре пар година, једна докторка из Минстера, чија је дугогодишња партнерка пре неколико година усвојила девојчицу у Бугарској, на суду победила и постала мајка, односно, добила право да усвоји то усвојено дете.

Када је реч о јавним личностима и хомосексуализму, бивши градоначелник Бремена, социјалдемократа Хенинг Шерф је јавно говорио о својој породици.

Његов унук, наиме, има две мајке и двојицу очева-његова ћерка Јулија је мајка малог Артура и живи у заједници са једном женом и паром хомосексуалаца. Један од хомосексуалног пара је отац детета, које је на свет дошло вештачком оплодњом.

Мали Артур, писала је штампа, одраста са четири родитеља.

Обојицу младића доживљавам као моје зетове и они су ми за срце прирасли, рекао је у једној тв-емисији деда малог Артура, бивши градоначелник Бремена.

Ово је само једна од прича из реалног живота 82-милионске немачке нације у којој бити хомосексуалац и није баш ружичасто, али јесте прихватљиво, па су тако међу познатим и успешним личностима, рецимо, декларисани хомосексуалци попут бившег шефа немачке дипломатије Гвиде Вестервела, бившег градоначелника Берлина Клауса Воверајта или познате тв-новинарке Ане Вил.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи