Жеђ, последица рата у Јемену

Готово две трећине становништва ратом разореног Јемена нема приступ води за пиће, два месеца од почетка ваздушне кампање коалиционих снага предвођених Саудијском Арабијом против шиитских побуњеника Хута, саопштила је хуманитарна агенција Оксфам.

"Ваздушни удари који трају, борбе на терену и несташица горива значе да је додатних три милиона Јеменаца сада без воде за пиће, чиме је укупан број становника Јемена без приступа чистој води и хигијенским условима порастао на најмање 16 милиона", наводи се у саопштењу организације са седиштем у Британији, које преноси Танјуг.

 

"То је једнако збиру становника Берлина, Лондона, Париза и Рима", рекао је директор Оксфама за Јемен Грејс Омер, а пренео АФП.

Чак и пре ескалације сукоба, готово половина становништва ове сиромашне државе није имала приступ чистој води за пиће, наводи се у саопштењу Оксфама.

Ваздушни удари и борбе на терену у трајању од више седмица довели су до оштећења и прекида већих делова водоводне мреже, стоји у саопштењу ове организације.

"Људи су принуђени да пију небезбедну воду услед распада локалних водоводних система, што доводи до високог ризика од болести опасних по живот, попут маларије, колере и дијареје", додаје се у саопштењу.

Саудијска Арабија са својим коалиционим партнерима покренула је 25. марта операцију Одлучна олуја, како би одбранила владу јеменског председника Абд-Рабуа Мансура Хадија од напредовања шиитских побуњеника.

Операција је прекинута 21. априла, да би дан касније започела друга под називом Обнова наде, усмерена на политичке и мировне напоре.

Коалиција није, међутим, искључила могућност употребе силе у случају претњи и напредовања Хута унутар Јемена, а повремени вазушни удари и гранатирање су настављени.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи