Абади: Потребна већа међународна подршка

Град Рамади који је заузела Исламска држава могао би да буде повраћен у наредном периоду, али је потребна већа подршака међународних коалиционих партнера, поручује премијер Ирака Хајдер ал Абади.

Ирачке снаге су претрпеле низ пораза од Исламске државе у протеклих годину дана, а прошле недеље су побегле из Рамадија од мањих милитантиних снага, преноси Би-Би-Си, подсећајући на изјаву америчког секретара за одбрану Ештона Картера, да ирачки војници нису имали жељу да се боре, иако су били бројнији, преноси Танјуг.

У интервјуу за Би-Би-Си, Абади је рекао да је изнененађен Картеровим коментарима.

"Сигуран сам да је он добио погрешне информације", рекао је Абади, напомињући да да су његове снаге биле збуњене шокантним тактикама Исламске државе.

"Они имају вољу да се боре, али када су се суочили са јуришом Исламске државе који је дошао ниоткуда, са оклопним камионима препуним експлозива, то на њих имало ефекат нуклеаране бомбе", рекао је Абади.

Ирачка влада је распоредила шиитску милицију у то подручје, у покушају да заустави напредовање Исламске државе, навео је Абади, који је уверен да ће Рамади бити ускоро враћен у руке ирачких власти.

Милиција је у суботу поново преузела главни град покрајине Анбар Хусајбу, источно од Рамадија, а тешке борбе у том подручју настављене су у недељу.

Премијер је поновио да је потребно више међународне подршке, с обзиром да много џихадиста долази у Ирак из Сирије са новим тактикама борбе.

Према његовим речима, била је грешка што није пажљивије контролисана сиријско-ирачка граница, јер је Исламска држава постала јача, пошто је Сирија у хаосу.

Тражили смо од наших партнера из коалиције да пооштре контролу границе, рекао је Абади.
Додао је да су Иран и Јордан пружали снажну подршку у борби против тероризма, али да се заливске земље нису тиме бавиле реалистично, иако су осећале претњу.

САД и савезници су од суботе, извршлили 17 ваздушних напада у Ираку и 11 у Сирији, против Исламске државе, саопштила је америчка војска.

У Ираку је четири пута бомбардована област у близини Рамадија, који је Исламска држава заузела пре недељу дана, а у Сирији су бомбардовани положаји џихадиста у близини Кобанеа и Ал Хасакаха.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи