Штампа: Политички преокрет у Шпанији

Шпанија је на регионалним и општинским изборима доживела политички преокрет пошто је пробој нових снага центра и радикалне левице уздрмао двостраначки систем који већ 40 година организује политички живот у овој земљи, оцењује француска штампа.

Шпанска владајућа Народна партија победила је на јуче одржаним локалним изборима у Мадриду, али би могла да изгуби контролу над градским већем први пут од 1991. године, показују званични резултати после пребројаних 97 одсто гласова, преноси Танјуг.

Према тим резултатима, пренео је Ројтерс, Народна партија ће имати 21 место у локалној скупштини која броји 57 посланика, док је на другом месту коалиција "Аора Мадрид" (Мадрид сада) коју подржава "Подемос" са 20 места, док су социјалисти трећи са девет места.

Према томе, "Аора Мадрид" може да оформи левичарску коалицију са социјалистима и добије апсолутну већину.

Иста је ситуација и у другом граду по величини у Шпанији, Барселони, где левичари (покрет Индигнадо) имају једно место више у подељеном градском већу од најближег ривала, а једно место мање у Мадриду у односу на владајућу партију, саопштило је Министарство унутрашњих послова, пренео АФП.

Француски лист Фигаро данас примећује да десница остаје на челу земље на националном нивоу, али да нема апсолутну већину на територијама на којим су јуче одржани избори, те да су нове странке левице и центра сада незаобилазне у подели власти.

Ниједна странка није близу апсолутној већини у Мадриду и Барселони, што наговештава деликатне преговоре између градских саветника, који имају задатак да изаберу градоначелника, додаје се у тексту.

Резултат гласања на јучерашњим изборима, оцењује Фигаро, могао би да знатно измени национални политички пејзаж којим је досад доминирала десница и означи крај двопартијске владавине Народне партије и Социјалистичке партије која траје још од 1982, у корист "система у италијанском стилу" где ће алијансе бити неимновне.

Шпанија се окреће новој политици

После скоро шест година кризе Шпанија се окреће новој политици коју отелотворује Подемос (Можемо), савезник грчке Сиризе, или Сијудаданос (Грађани) десног центра, формације које су основали тридесетогодишњаци, закључује париски дневник.

Француски Монд указује да владајућа Народна партија Маријана Рахоја плаћа цену четворогодишње политике строге штедње и корупционашких скандала, који угрожавају и Социјалистичку партију.

Би-Би-Си констатује да се јуче одржани избори доживљавају као тест пред парламентарне изборе у Шпанији који ће бити одржани у новембру ове године.

Британски радио истиче да је Народна партија освојила највише гласова, победивши социјалисте, али да ниједна од те две странке нема неопходну већину.

Протекле три и по деценије, конзервативна Народна партија и социјалисти су доминирали шпанском политиком у крутом двопартијском систему, али недавна економска криза и бујица корупцијских скандала, по први пут су угрозили њихов монопол у демократском периоду Шпаније, оцењује Дојче веле.

Сиудаданос и друга нова странка са младом руководством, Подемос, или на шпанском "Ми можемо", искористили су разочарење Шпанаца са статусом кво.

"Ови избори представљају револуцију јер ћемо од само две партије које су способне да владају, имати политичку мапу на којој се налазе читири странке, од којих су све способне да владају", каже Хозе Игњасио Торебланка, политиколог који је недавно објавио књигу о Подемосу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи